RTK

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk

RTK (forkortelse for Radio Televizioni i Kosovës) er Kosovos offentlige kringkaster og tilsvarer NRK i Norge. RTK ble startet opp i 1999, kun uker etter at serbisk militær og politi hadde forlat Kosovo, med støtte fra European Broadcasting Union (EBU) og OSCE. Lisensavgiften er hovedfinansieringskilde, men kanalen har også lov til å vise reklame. Mottar beskjeden økonomisk støtte fra forskjellige institusjoner og organisasjoner. I de første årene av driften har også mottatt støtte fra Norge. Har en TV-kanal (RTK) som også sender via satellitt, to radiostasjoner (Radio Kosova, Radio Blue Sky) og nettside (rtklive.com). Det meste som sendes er på albansk siden 92 % av Kosovos befolkning er albanere. 26 % av nyhetsprogrammene er på serbisk, tyrkisk, bosnisk og romani (sigøynersk). I tillegg sendes det ukentlig magasiner på de fire ovennevnte minoritetsspråkene.

Ifølge meningsmålinger, RTK er nest størst når det gjelder seertall. Kommersielle RTV21 er størst.

Et styre som er partipolitisk uavhengig og utnevnes av Kosovos forsamling, utnevner RTKs generaldirektør.

RTP[rediger | rediger kilde]

RTP (forkortelse for Radio Televizioni i Prishtinës) var fram til 1990 Kosovos offentlige og eneste kringkaster. Radiosendingene startet i 1946 og TV-sendingene i 1974, samme år som albanerne i Kosovo fikk selvstyre på samme måten som de andre republikkene i den tidligere Jugoslavia. Etter Slobodan Milošević kom til makten i 1990, ble det innført sensur som et ledd i hans politikk om å gjøre Kosovo «mer serbisk». De albanske ansatte ble først permittert og senere fikk sparken fordi de nektet å bli en del av propagandamaskinen. I 1992 ble alle de tre kringkasterne i Serbia: RTB (Serbia), RTP (Kosovo) og RTNS (Vojvodina) sentralisert og underlagt RTS (Radio-televizija Srbije) som gjennom hele 90-tallet var høyttalere for Slobodan Milošević og hans politikk. Utover på 90-tallet hadde RTS på en av sine kanaler korte lokale sendinger fra Pristina. Alt med unntak av en halvtimes nyhetssending var på serbisk.

For å hindre TV-signalene fra Albania som kunne tas inn flere steder i Kosovo ble det benyttet støyantenner. Utover 90-tallet skaffet stadig flere kosovoalbanere seg parabolantenner til å ta inn TVSH (Albanias kringkaster) som via satellitt sendte kun to timer daglig. En av nyhetsendingene ble laget av tidligere RTP-journalister bosatt i Albania og ble sponset av Kosovos eksilregjering.

Det er en del uenighet om hvorvidt RTK er arvtaker etter «Radio Prishtina». Mange av de som jobbet i «Radio Prishtina» i 1989 har til stor frustrasjon ikke fått jobbene sine tilbake med den begrunnelse at RTK ikke er arvtaker av «Radio Prishtina» selv om de bruker deres bygninger og studioer.

Loven som regulerer RTKs drift ble vedtatt i 2006 og heter «Ligji për Radio Televizionin e Kosovës».

Utenlandske programmer som sendes eller har blitt sendt[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]