Utbildningsradion

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Sveriges Utbildningsradio
TypeAllmennkringkasting
Grunnlagt1978
LandSverige
HovedkvarterStockholm
MedierRadio, fjernsyn, nye medier
Ansatteca. 230
MedlemskapEBU
Nettstedur.se

Utbildningsradion (Sveriges Utbildningsradio AB), egentlig UR, er et svensk kringkastingsselskap som eies av den samme stiftelsen som eier Sveriges Television og Sveriges Radio. I 2006 sendte UR 656 timer TV i SVTs to hovedkanaler (SVT 1 og SVT 2), 1 083 timer TV i Kunskapskanalen og 584 timer radio i SRs fire kanaler. Programmene kan man bestille via såkalte Mediecentraler. De kan også lånes via bibliotek eller kjøpes via URs hjemmeside. Der kan man også se og høre på mange av programmene i URs nett-tv og nettradio.

Historie[rediger | rediger kilde]

Selskapet stammer fra førsøkene med skoleradio av Skolöverstyrelsen i 1928, en virksomhet som ble permanent i 1929. I 1931 ble Radiotjänst hovedansvarlig for disse sendingene. I 1961 begynte man med testsendinger av skole-TV. Denne virksomheten ble i 1964 slått sammen med skoleradioen. Senere ble også SRs voksenutdanning en del av dette. Virksomheten ble finansiert med skattemidler.

I 1978 ble det gjennomført en stor omorganisering der Sveriges Radio ble delt i fire datterselskaper, som alle ble eid av Sveriges Radio. Det nydannede Sveriges Utbildningsradio, Utbildningsradion, var et av disse (de øvrige var Sveriges Television, Sveriges Riksradio og Sveriges Lokalradio).

I 1985 opphørte skattefinansieringen og URs programmer begynte og finansieres av TV-lisensen.

I 1994 gjordes ytterligere en omorganisering, og UR ble ett frittstående selskap.

Distrubisjon[rediger | rediger kilde]

UR sender i Sveriges Radios kanaler P1, P2, P3 og P4 samt Sveriges Televisions SVT1 og SVT2. 27. september 2004 ble Kunskapskanalen startet. Der står UR for det meste av innholdet.

Identitet[rediger | rediger kilde]

URs logo har alltid bestått av bokstavene «U» og «R» sammenflettet. I begynnelsen av 1990-tallet ble en logo bestående av en svart fylt sirkel med bokstaven «R» i rød farge og «U» i blå lansert. URs tredje logo begynte man å bruke i 2001. Den er en videreutvikling av den forrige, men med annerledes teckensnitt og bare hvittfargede bokstaver.

Skole-TV og UR har lenge hatt synlige kanalverter. På slutten av 1990-tallet forsvann kanalvertene fra formiddagssendingene, og var fra da av for det meste synlige på ettermiddagene. Da Kunskapskanalen startet, brukte også den synlige kanalverter.

Mot sluten av 2006 begynte UR å sende kanalvignetter i formatet 16:9. Våren 2007 forsvann de synlige kanalvertene fra UR og Kunskapskanalen. De ble erstattet av programoversikter og kanalverter utenfor bildet.

Finansiering[rediger | rediger kilde]

Utbildningsradion er en allmennkringkaster. Også Sveriges Television og Sveriges Radio er allmennkringkastere. Derfor er selskapet finansiert av lisens. TV-lisensen er ikke koblet til hvorvidt man ser/hører på allmennkringkasternes program eller ikke, den må man betale hvis man eier en tv. Radioer är dog lisensfrie. I 2006 er TV-avgiften i Sverige på 1 968 kronor i året, eller 164 kronor i måneden. Allmennkringkasterne har et årlig budsjett på nærmere 6,7 milliarder kronor. Det tilsvarer 18,6 millioner kr per døgn, hver dag året rundt.

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]