Oslo katedralskole

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Oslo katedralskole
Oslo Katedralskoles Våpen.png
Våpen
MottoNon scholae, sed vitae discimus
(Vi lærer ikke for skolen, men for livet)
SkoletypeVideregående skole
Grunnlagt1153 (868 år siden)
KommuneOslo kommune
ByOslo
BydelSt. Hanshaugen
AdresseUllevålsveien 31
RektorPatrick Stark
Klasser21
Elever616 (2016)
Ansatte75 (2016)
NettstedOffisielt nettsted
Beliggenhet

Oslo katedralskole
59°55′16″N 10°44′30″Ø
Oslo katedralskole i Ullevålsveien 1902
Under andre verdenskrig ble Oslo katedralskole benyttet av de tyske okkupantene. Her deler general Karl Kitzinger ut Jernkorset til fallskjermjegere i skolegården.

Oslo katedralskoleSchola Osloensis, populært kalt «Katta», er en videregående skole som ligger i UllevålsveienMeyerløkka ved Vår Frelsers gravlund i Oslo. Skolen skårer ofte høyt i karaktersnitt blant skoler i Oslo.[1] Skolen er en av tre norske skoler som kan føre sin historie uavbrutt tilbake til middelalderen.[trenger referanse] Navnet er knyttet til Oslos eldste domkirke, Hallvardskatedralen, som ligger i ruin ved Oslo torg i Gamlebyen. Oslo katedralskole holdt hus i Gamlebyen til et godt stykke inn på 1600-tallet. De nåværende lokalene har skolen benyttet siden 1902.

Historie[rediger | rediger kilde]

Man regner normalt med at Oslo katedralskole ble etablert om lag 1152/1153, da den pavelige utsendingen kardinal Nicolaus Breakspeare (senere pave Hadrian IV) proklamerte at det skulle være skoler ved bispesetene Oslo, Bergen og Hamar, i tillegg til erkebispesetet i Nidaros. Historiker og tidligere lektor ved skolen, Oskar Garstein, har ført argumenter for at skolen er eldre. Det er mulig Breakespeare stadfestet en skole som var etablert allerede i forbindelse med kanoniseringen av St. Hallvard.[2]

I reformasjonsårhundret var skolen sentrum for den såkalte Østlandshumanismen, der biskop og forfatter Jens Nilssøn, teolog og forfatter Jacob Jacobsen Wolf og teolog og forfatter Hallvard Gunnarsøn var sentrale. Nilssøn og Wolf var også rektorer ved skolen.

1600-tallet regnes som det lærde århundre. Flere av dem som var tilknyttet katedralskolen var av de mest velutdannede i sin tid. I 1636 ble det i tilknytning til skolen opprettet et gymnasium, Cathedralcollegiet. Gymnasiet fikk lokaler sammen med katedralskolen. Flere av katedralskolens fremste menn underviste ved Cathedralcollegiet.

Fra annet skoleår fikk ikke katedralskolens elever snakke annet enn latin med hverandre, heller ikke på fritiden. I Kirkeordinansen av 1607 het det at icke skal der heller andit læris udi dem [skolene] end Latine.[3]

Man vet ikke sikkert når skolen flyttet fra det gamle Oslo til det nye Christiania. Det man imidlertid vet er at skolen fortsatte i Gamlebyen noen år etter at kong Christian IV bestemte at byen skulle gjenoppbygges vest for Bjørvika, etter den skjebnesvangre brannen i 1624. Man vet også at Katedralskolen i 1637 kjøpte nye lokaler ved Christiania torv – ved hovedstadens andre domkirke, Hellig Trefoldighed, reist i perioden 1632-39.

Gymnasiet som fikk eget auditorium i katedralskolens nye lokaliteter, kunne blitt det første tilløpet til et norsk universitet, hadde det ikke vært for at gymnasiet, av økonomiske årsaker, ble nedlagt på 1660-tallet.

I 1719 flyttet skolen fra Christiania torv til nye lokaler i Dronningens gate 15, der det gamle hovedpostkontoret lå.

Frem til slutten av 1700-tallet var katedralskolen først og fremst en skole for utdanning av prester. Skolereformen av 1775 ble slutten for den rene latinske presteskole; den innførte undervisning i norsk og realfag.

Da det nyopprettede Stortinget trengte forsamlingslokaler i 1814, ble Katedralskolens festsal i Dronningens gate leid. I 1823 overtok Stortinget hele lokalet og skolen flyttet til Treschowgården i Fred Olsens gate.

I 1869 fikk skolen nye lokaler i Akersgata 73a. I 1902 flyttet skolen til dagens lokaler i Ullevålsveien, tegnet av arkitekt Carl Michalsen. Bygget i Akersgata ble senere Hammersborg skole. Samme år begynte de første jentene på skolen. Under andre verdenskrig ble deler av skolen benyttet av okkupasjonsmakten, men undervisningen fortsatte.

I dag eier Stiftelsen Oslo katedralskole skolebygningen og biblioteket, mens selve skoledriften er overtatt av kommunen. Biblioteket har en betydelig bredde og er Norges eldste.

I 2005 ble Holmboeprisen etablert, navngitt etter Katedralskolens tidligere elev og lærer, matematikeren Bernt Michael Holmboe (1795–1850). Prisen tildeles årlig fra Oslo katedralskole av Det Norske Videnskaps-Akademi.

Elevliv[rediger | rediger kilde]

Elevene ved Oslo katedralskole er kjent for å være svært aktive utenfor skolen.[trenger referanse] Skolen har flere elevsamfunn og elevlag. Skolens eldste elevsamfunn er Gymnassamfunnet Kattuglen, populært kalt «Ugla», som ble stiftet i 1846 og har spilt en viktig rolle i elevenes skoleliv. Flere kjente elever har både vært medlemmer og ledere i elevsamfunnet i løpet av disse årene. Skoleavisen heter Kort sagt. Skolen har også et kor kalt «Peblingene», som ledes av en fast ansatt kantor.

I tillegg finnes det elevlag for en rekke interessefelt. På 2010- og 2020-tallet har elevlagene blant annet vært viet bøker, Doctor Who, Game of Thrones, Magic: The Gathering, Kattarock, Katta Målungdom, Model United Nations, bueskyting, hütteturer, sverdfekting, kortspill og filosofi. I 2018 ble elevlaget «Apekatta» opprettet; dette elevlaget har ukentlig klatretrening og årlige turer til Kolsåstoppen. Et annet elevlag er «KattasIsbadeKlubb» (KIK), som arrangerer månedlige bad på Tjuvholmen skoleåret igjennom.

Elevene har lange tradisjoner for å sette opp årlige teaterforestillinger, og Kattateateret drives frivillig av over 150 elever ved skolen.

Skolen får relativt ofte besøk av kjente personer som inviteres til å holde foredrag for elevene. I nyere tid har Jonas Gahr Støre, Siv Jensen, Audun Lysbakken, Bjørnar Moxnes og Tor Mikkel Wara vært blant skolens gjester. Også den russiske ambassadøren og en representant for den amerikanske ambassaden har holdt foredrag på skolen. Som regel holdes foredragene i skolens aula i den såkalte «midttimen», men det hender også at enkelte foredrag finner sted i festsalen. Elevlaget Plunsj (som er et sammendrag av ordene «politisk lunsj») er ofte arrangør av politikerbesøkene.

Skolens rektorer[rediger | rediger kilde]

Middelalderen[rediger | rediger kilde]

Fra reformasjonen til 1636[rediger | rediger kilde]

 

Fra 1637 til i dag[rediger | rediger kilde]

Noen tidligere elever (alumni)[rediger | rediger kilde]

For utdypende liste, se Liste over kjente elever ved Oslo katedralskole

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ VG fakta: Eksamenskarakterer. Verdens Gang, 29. desember 2009, s. 17.
  2. ^ Oslo katedralskole, en historikk av Ernst Bjerke Arkivert 28. februar 2015 hos Wayback Machine.
  3. ^ Vibeke Roggen: "Latin – fortsatt god latin?", Gobelin Europa (s. 75), forlaget Sypress, Oslo 1996, ISBN 82-91224-12-9

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]