Kuben videregående skole

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Jump to navigation Jump to search

Koordinater: 59°55′38,4″N 10°48′59,5″Ø

Kuben videregående skole
2015 - Kuben, Kabelgata.jpg
MottoPå Kuben holder du mulighetene åpne!
Skoletypevideregående skole
Koordinater59°55'41"N, 10°49'11"E
Grunnlagt2013
KommuneOslo
BydelBjerke
AdresseKabelgaten 10-12, 0580 Oslo
Kart
Kuben videregående skole
RektorKjell Ove Hauge[1]
Elever1500 (2016)
Ansatte270 (2016)
NettstedOffisielt nettsted
https://kuben.vgs.no

Kuben videregående skole er en kombinert videregående skole beliggende i Økern næringspark i bydel Bjerke i Oslo. Skolen åpnet august 2013 og er osloskolens største videregående skole med over 1 500 elever fra høsten 2016. Skolen er en del av Kuben yrkesarena og ligger i Kabelgaten 10-12, samlokalisert med Fagskolen Oslo Akershus og lærlingsenteret for byggfag. Skolen har en avdeling med norskopplæring for minoritetsspråklige elever fra 16 til 19 år på Bredtvet.

Kuben er med sin kostnadsramme på 2 milliarder kroner Norges dyreste videregående skole og er omtalt som Oslo kommunes storsatsing på 'yrkesfaglig utdanning.[2] Skolen er i forkant innen videregående opplæring og som eneste skole i Oslo tilbyr Kuben dobbeltkompetanseløpet Yrkes- og studiekompetanse (YSK, tidligere TAF). Skolen har bygget opp ny avdeling for studiespesialiserende utdanning, og etablert teknologilinja, et studiespesialiserende tilbud med fordypning innen innovasjon, produktutvikling og forskning. Fra høsten 2018 etablerer skolen robotikklinja, elektrofag innen automatisering og robotikk, med realfagsfordypning.

Utdanningstilbud[rediger | rediger kilde]

Kuben tilbyr hele syv ulike utdanningsprogram, med en rekke programområderVg2 og Vg3:

Kuben har også en klasse med Vg3 påbygging til generell studiekompetanse, forberedende videregående opplæring for elever med forholdsvis kort botid i Norge, og norskopplæring for minoritetsspråklige elever fra 16 til 19 år, på avdeling Bredtvet. I tillegg har skolen tilbud for elever som kommer under oppfølgingstjenestens målgruppe.

Nye utdanningstilbud[rediger | rediger kilde]

Kuben er ledende i utvikling av nye utdanningstilbud i Oslo. Dette gjøres i tett samarbeid med bransje og næringsliv. Ved oppstart av studiespesialisering etablerte skolen en studiespesialiserende teknologilinje med innovasjon, entreprenørskap og forskning. Blant samarbeidspartnerne som bidrar til bedriftsbesøk og faglige utfordringer til elevene er Technip, Aibel, Statoil og Hydro.

Som eneste skole i Oslo tilbyr Kuben det fireårige dobbeltkompetanseløpet yrkes- og studiekompetanse (YSK), innen programmene bygg- og anleggsteknikk og helse- og oppvekstfag. Utdanningen fører til både yrkesfaglig kompetanse med fagbrev og spesiell studiekompetanse med fordypning innen realfag.

Vekslingsløp har vært prøvd ut bredt de første årene innen både byggteknikk, rørlegger og blikkenslager, helsefagarbeider, frisørfaget og lette kjøretøy. Disse er ikke videreført.

Skolen tilbyr 16 elever på Vg2 data og elektronikk å ta hele skoleåret ved Bournemouth and Poole College. Tilbudet kombinerer fagutdanning med fordypning i engelsk. Dette er et av få helårlige utenlandstilbud for elever på yrkesfag i Norge.

Søkbart fra november 2017 er robotikklinja, som starter opp høsten 2018. Tilbudet er 3-årig løp innen elektrofag med automatisering og robotikk med fordypning innen realfag. Studiet kvalifiserer for høyskole og universitetsstudier eller Vg3 automatisering mot fagbrev.[3]

Historie[rediger | rediger kilde]

Bakgrunn fra mellomkrigsårene[rediger | rediger kilde]

Autoskoleelever ved Oslo Yrkesskole i arbeid på skolens gårdsplass, 1931

Kuben videregående skoles historie strekker seg tilbake til 1921 og opprettelsen av Oslos første skole med fokus på praktiske håndverksyrker. Den raskt voksende industrielle og teknologiske utvikling i Kristiania økte behovet for egen fagopplæring.

Frisørmestrene var de første til å gjøre noe med problemet og opprettet egne skoler for lærlingene sine. Siden ble skoletilbudet utvidet til også å gjelde andre fagområder. Det ble etablert teknisk rettede søndagsskoler og aftenskoler. Skolene var spredt på elleve forskjellige steder rundt i byen og undervisningen var i hovedsak teoretisk. Behovet for en felles skole med teoretisk og praktisk undervisning for alle håndverks- og industrilinjer meldte seg. Håndverks- og industriforeningen påtok seg oppgaven å finne en skole som kunne romme all undervisning.

En ærverdig gammel bygård i Østre Elvebakke ble i 1921 kjøpt av kommunen og bygget om til skole. Skolen ble utvidet med flere nybygg etter stadig økt etterspørsel. I 1925 fikk skolen navnet Kristiania Fag- og Forskole for Håndverk og Industri.[4]

Etterkrigsårene - yrkesskole[rediger | rediger kilde]

Sogn videregående skole.

Klaus Torgård ble rektor ved skolen i 1947, og året etter ble skolens navn endret til Oslo Yrkesskole. I etterkrigstiden økte etterspørselen for fagarbeidere til å gjenbygge landet. Det ble utformet planer for en ny, stor skole i Oslo. Rektor Torgård var sentral i arbeidet. Det tok nær 10 år med ulike forslag for utforming og en rekke diskusjoner om beliggenhet før Sogn Yrkesskole ble bygget. Deler av byggene på Sogn ble tatt i bruk av ca 200 elever allerede i 1960. Skolen var da administrert som en avdeling under Oslo Yrkesskole i Østre Elvebakke. Mer av tilbudene ble flyttet fra Oslo Yrkesskole til Sogn, og rektor Klaus Torgård flyttet sitt kontor til Sogn Yrkesskole i 1961. Han fungerte som rektor for både Sogn Yrkesskole og Oslo Yrkesskole frem til 1968, da skolene ble skilt. Skolen på Sogn var planlagt bygget i flere trinn og i 1968 var skolen mer enn doblet i størrelse.

Torgård forble rektor ved skolen frem til 1974. I 2002 ble veien nord for skolen navngitt Klaus Torgårds vei.[4]

1970-tallet - videregående skole[rediger | rediger kilde]

Den nye «Lov om videregående opplæring» ble innført i 1976 og skolen ble omdøpt til Sogn videregående skole. Samtidig ble Oslo Yrkesskole navngitt Elvebakken videregående skole. Skolen etablerte mottoet «Til Arbeid». Mottoet symboliserer den epoken skolen ble etablert i og det verdigrunnlaget som ligger i skolens historie. I 1980 hadde Sogn 3700 elever, inkludert kveldsundervisning. Skolen var lenge Norges største videregående skole.

2000-tallet - nytt skoleprosjekt[rediger | rediger kilde]

Flyfoto over Standard Telefon og Kabelfabriks område hvor den nye storskolen ble bygget. Det 12-kantede bygget som i dag fått navnet BiKuben er godt synlig oppe til høyre.

Mot slutten av 1980-tallet og gjennom hele 1990-tallet flyttet en del industri ut av bykjernen i Oslo. Akademiske yrker inntok samtidig Oslo. Dette påvirket søkermønsteret til yrkesfagene. I Oslo er søkertallene til yrkesfagene markant svakere enn resten av landet. Søkertallene på landsbasis ligger nærmere 50 %, mot Oslos 25 %. Behovet for en satsing på yrkesfag ble i økt grad en politisk sak.[4]

Tidlig på 2000-tallet utarbeidet Utdanningsetaten i Oslo planer for en nysatsing på fag- og yrkesopplæring på oppdrag fra Byrådet. Tomten til den nedlagte Standard Telefon og Kabelfabrik ble pekt ut, og i 2005 ble skoleprosjektet Risløkka kompetansesenter for yrkesfag etablert, selv om bystrøket Risløkka ligger geografisk sett på nordre og motsatt side av Østre Aker vei. Bydelsutvalget i bydel Bjerke bestemte den 10. mars 2011 at navnet på skolen skulle være Kuben videregående skole, og kompetansesenteret fikk navnet Kuben yrkesarena.[4]

I 2010 ble det bestemt at skolen skulle være en kombinert skole med både yrkesfag og studiespesialisering. Skolen ble planlagt med 5 paralleller innen studiespesialisering. Det ble behov for mer arealer og det ble inngått en avtale for ombygging av et bygg 50 meter øst for hovedbygget i Kabelgaten 24. Bygget leies i en 25 års avtale fra 2013, og har siden fått navnet BiKuben.

2013 - Kuben åpner[rediger | rediger kilde]

Erna Solberg og Kristin Skogen Lund åpner skolen 19. august 2013.

Grunnsteinen ble lagt ned 9. juni 2011 av byrådsleder Stian Berger Røsland. Grunnsteinen og avisutklipp fra den dagen kan sees gjennom et vindu i gulvet i skolens foajé. Første rektor ved Kuben videregående skole ble den tidligere friidrettsutøveren Kjell Ove Hauge. Han har tidligere blant annet vært utviklingsleder ved Bjerke videregående skole.[1] 19. august 2013 ble skolen åpnet av Erna Solberg og Kristin Skogen Lund.[4]

Før skolens andre år ble det foretatt en del justeringer i utdanningstilbudene. Tilbud for tilrettelagt opplæring i allmennpraktisk linje, ble flyttet til Ullern videregående skole. Noen Vg2-tilbud innen helsefag ble flyttet til nye Hersleb videregående skole, tilrettelagt opplæring innen byggfag ble tatt over av Stovner videregående skole og Etterstad videregående skole tok over Vg2-tilbudet transport og logistikk. Kuben utvidet samtidig eget tilbud med automatisering og helsearbeiderfag fra høsten 2014.

I 2015 ble skolens tilbud innen design og tekstil flyttet til den nyåpnede Edvard Munch videregående skole.

Skolebyggene[rediger | rediger kilde]

Kubens skolegård ligger på takterrassen med utgang fra 4. etasje.

Hovedbygget[rediger | rediger kilde]

Utdypende artikkel: Kuben yrkesarena

Utdanningsetaten i Oslo omtaler yrkesarenaen som Oslo kommunes storsatsing på yrkesfaglig opplæring. Arkitekt er firmaet Arch Uno. Bygget som kostet nær 2 milliarder er Norge dyreste videregående skole og består av om lag 43 000 m² fordelt på 6 etasjer, bygget på en grunnfalte på 10 000 m². I kjelleren er det parkeringshus som driftes av EuroPark med plass til over 200 biler mot gebyr.[2][5][6] Skolen har i også undervisning i nabobygget, BiKuben, som også ligger i Kabelgaten.

Plasseringen på Økern hvor Standard Telefon og Kabelfabrik i sin tid lå, og som nærmeste nabo til Hotell 33 og tett på bedrifter og opplæringskontor, er tenkt å legge til rette for et unikt og tett samarbeid med bransjen[7]. Skolen ligger sentralt med tanke på offentlig kommunikasjon, plassert mellom stasjonene Økern og RisløkkaT-banens linje 5.

Skolen er utformet med bibliotek, idrettshall, administrasjon og servicefasiliteter, kantine, kaffebar, kiosk, auditorier og store, lysfylte minglearealer. Kuben idrettshall er utformet med mål til basketball (28 x 17 meter), og ligger i tredje etasje. I tilknytning til idrettshallen er det eget rom for spinning, utstyr for styrketrening og eget kampsportrom. På plan fire er det tilgang til en større takterrasse med egen ballbinge for basketball, bordtennisbord, sittegrupper og en gressplen. Takterrassen er skolens skolegård. Elevrådet har eget rom like ved skolens resepsjon og servicesenter.[6]

BiKuben[rediger | rediger kilde]

Utdypende artikkel: STK høyspenningslaboratorium

BiKuben i Kabelgaten 24 var tidligere STK høyspenningslaboratorium.

Kuben har eget bygg med inngang 50 meter øst for hovedbygget i Kabelgaten 24. Bygget er dimensjonert for ca 450 elever og er tilholdssted for det meste av de studiespesialiserende tilbudene. Deler av undervisningen til disse elevene foregår i hovedbyggets spesialrom. Bygget er 12-kantet og har fått tilnavnet BiKuben. Bygget ble oppført som STK høyspenningslaboratorium i 1947. I tilknytning til laboratoriet ble det satt opp et sidebygg for kontorer og fysiske laboratorier. BiKuben står på Byantikvarens gule liste.[8]

Bygget er på 5 700 m² over fire etasjer. Det er egne rom for kroppsøving i lokalene med blant annet 4 meters klatrevegg og 8 meters buldrevegg. I fjerde etasje er det et auditorium for 150 personer med eget vrimleareal, personalkantine og en rekke mindre grupperom. Etasjen er et mye brukt til kompetanseheving og sosiale aktiviteter for skolens personale.

Kubens avdelinger[rediger | rediger kilde]

Kuben har egen avdeling ved Bredtvet skoleanlegg.

Kuben har siden 2014 hatt avdeling for norskopplæring for minoritetsspråklige elever 16 til 19 år (MO) med kort botid i Norge plassert ved Bredtvet skoleanlegg, kalt Kuben videregående skole, avdeling Bredtvet. De to første årene på Bredtvet var avdelingen samlokalisert med Tokerud skole på grunn av bygging av ny skole på Tokerudberget. Disse to årene lånte Kuben vgs to etasjer ved Løren skole for å få nok plass. I Kubens første år var dette tilbudet lokalisert i de nye lokalene til Morellbakken skole.

Tidligere avdelinger[rediger | rediger kilde]

Ved skolestart 2013 var tre av skolens tilbud lokalisert i de gamle lokalene til Sogn videregående skole, under navnet Kuben vgs, avdeling Ullevål. De tre tilbudene som ble igjen på Sogn var minoritetsspråklig opplæring, tilrettelagt avdeling og oppfølgingstjenestens avdeling for bygg- og anleggsteknikk.

De øvrige fløyene som Kuben ikke disponerte er siden bygget om til nye Blindern videregående skole, som åpnet høsten 2014. I forbindelse med disse arbeidene ble det høsten 2013 frigitt støvfibre med asbest. Hovedbygget ved gamle Sogn videregående skole ble da stengt. Kuben beholdt I-bygget, nærmest ring 3, som undervisningslokale for oppfølgingstjenestens avdeling for bygg- og anleggsteknikk ut skoleåret 2014-2015, hvorpå den ble flyttet til Stovner videregående skole. Kuben har siden ingen undervisning tilknyttet avdeling Ullevål.

MO flyttet først til Morellbakken skole og har siden vært på Bredtvet. Tilrettlagt avdeling flyttet inn i gamle rektorboligen ved Vahl skole. Fra 2014 tok Ullern videregående skole over administrasjonen av avdelingen og flyttet den til Ullern høsten 2015.

Kunst i Kuben[rediger | rediger kilde]

Kristoffer Myskja har utformet verket som har fått navnet «Bølgen» og henger fra taket i skolens foajé.

Med støtte fra Kulturetaten og Kunst i offentlige rom (KORO) ble det etablert et eget kunstprosjekt for Kuben, kalt Kunst i Kuben. Blant kunstnere som fikk levere verk var performancekunstneren Kurt Johannessen, som har bidratt med flere nynorske tekster som er integrert i byggets vinduer, vegger og speil. Kjell Bjørgeengen står bak to større videoinstallasjoner som er integrert gjennom en rekke skjermer plassert etter hverandre i foajeens vegger. Verkene Her I og Her II viser en blanding av abstrakte bilder og bilder fra skolens arkitektur.

Verkene Atlas, Verk U og Verk V er betongelementer i form av sirkler og ellipser plassert i bakken ved inngangspartiet og i gressplenen på skolens takterrasse. Disse er laget av May Elin Eikaas Bjerck. Kristoffer Myskja står for flere mekaniske installasjoner. Et av kunstverkene, Governors, består fire mekaniske skulpturer plassert i montere foran verkstedshallene langs lengden av bygget. Bevegelsene er drevet av en luftkompressor og luftsstrømmen reguleres mellom verkene. Myskja står også bak et av de mest sentrale verkene som henger fra taket i skolens foajé, «Bølgen». Også denne installasjonen er mekanisk.

Oppmerksomhet[rediger | rediger kilde]

 • 2014, 15. oktober: Tildelt Oslo Bys arkitekturpris. For første gang tildelt en offentlig skole.[9]
 • 2014: Tildelt Merket for god design fra Norsk Designråd, for særpregede fonter i skolens logo og visuell profil og utformet som et helt alfabet.[10]
 • 2015, juni: Artikkelen «Nasjonens nye hender», i VG Helg, en hyllest til yrkesfag, håndverkere og Kuben vgs, av forfatteren Roy Jacobsen.[11]
 • 2015, november: Tildelt prisen Årets nykommer for elevråd i Oslo. Juryens begrunnelse: «På kort tid har Kuben etablert Oslos største elevråd. Prisen tildeles for det grundige arbeidet som er iverksatt og for et seriøst og godt elevlederskap».[12]
 • 2017, februar: Tildelt prisen Årets Entreprenørskapsskole i Oslo 2016. Juryens begrunnelse: «Kuben har bre og høy aktivitet knyttet til entreprenørskap i utdanning. Arbeidet er godt forankret i planer, og det godt driv i utviklingen. Skolen har mange samarbeid med aktører utenfor skolen, både med næringsliv, offentlige virksomheter, høyere utdanningsinstitusjoner, ungdomsskoler og internasjonale aktører».[13]
 • 2017, mars: Kuben vgs var vertskap for presentasjon av Perspektivmeldingen 2017. Statsminister Erna Solberg og Finansminister Siv Jensen hold sin pressekonferanse på Kuben.[14]
 • 2017, oktober: Kuben vgs mottar European Quality Label for skolens frafallsforebyggende arbeid innen skolens oppfølgingstjeneste.[15]

Kjente ansatte ved Kuben[rediger | rediger kilde]

Tidligere verdensmester i orientering, Bjørnar Valstad, er avdelingsleder ved Kubens avdeling for elektrofag.

Dette er en oversikt over tidligere og nåværende ansatte ved Kuben videregående skole som har egne artikler på norsk Wikipedia:

Referanser[rediger | rediger kilde]

 1. ^ a b Akers Avis Groruddalen.no (10. juli 2013): Han blir rektor på Kuben, besøkt 16. juli 2013
 2. ^ a b NRK (31.07.2013): Her er Norges dyreste skole
 3. ^ kuben.vgs.no (17. november 2017): Robotikklinja (NYHET), besøkt 17. november 2017
 4. ^ a b c d e kuben.vgs.no:Kubens historie - helt fra 1921! Arkivert 4. mai 2014 hos Wayback Machine., hentet 7. mai 2014
 5. ^ Akers Avis Groruddalen.no (2. februar 2011): Kuben eller Kabelgata?, besøkt 9. mars 2011
 6. ^ a b byggfakta.no (2. mai 2013): Kompetansesamleren, hentet 3. mai 2013
 7. ^ Akers Avis Groruddalen.no (9. mars 2011): – Alt er bedre enn Kabelgata, besøkt 9. mars 2011
 8. ^ «STK høyspenningslaboratorium». oppdaggroruddalen.no. Besøkt 19. august 2016. 
 9. ^ NRK: Kuben videregående er finest, hentet 15. oktober 2014
 10. ^ Norsk Designråd: Kuben yrkesarena Arkivert 5. februar 2017 hos Wayback Machine., hentet 15. oktober 2014
 11. ^ VG Helg (juni 2015): Nasjonens nye hender – av Roy Jacobsen, PDF fra blogg, besøkt 25. oktober 2015
 12. ^ Kuben vgs hjemmesider (nov. 2015): Kubens elevråd vant pris, besøkt 5. januar 2016
 13. ^ Ungt entreprenørskap Oslo (3. februar 2017): Kuben vgs: Årets Entreprenørskapsskole i Oslo 2016, besøkt 3. februar 2017
 14. ^ regjeringen.no (31. mars 2017): Perspektivmeldingen 2017:Trygger Norge for fremtiden, besøkt 31. mars 2017
 15. ^ kuben.vgs.no (17. november 2017): Europeisk prosjekt på OT vant 3 priser!, besøkt 17. november 2017

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Galleri[rediger | rediger kilde]