Elev

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Skolelever mottar undervisning av en lærer i kunstmuseet Louvre i Paris.

Elev er i sin bredeste forstand en person som mottar undervisning eller omfattende veiledning av en fagperson eller lærer.[1] På moderne norsk brukes ordet vanligvis om barn og unge som mottar undervisning på en skole fra grunnskolenivå opp til videregående skole. Personer som mottar undervisning innen høyere utdannelse på et universitet eller høyskole betegnes derimot ikke som elever, men som studenter. Student var tidligere også betegnelse på elever som hadde tatt examen artium, noe som hadde sammenheng med at denne eksamenen opprinnelig ble gjennomført av universitetet selv og hadde videre universitetsstudier som formål.

Etymologi[rediger | rediger kilde]

Ordet elev kommer fra fransk élève, avledet av verbet élever som betyr 'å løfte' eller 'heve'. En elev er altså etter dette ordrett 'en som skal løftes'.[trenger referanse]

Begrepet elev kan i en bredere forstand også brukes i andre sammenhenger; f.eks. kan en kunstner som har mottatt veiledning og opplæring eller på annen måte blitt påvirket av en annen, mer etablert kunstner beskrives som dennes elev. I dagligspråket kan begrepet også brukes i andre sammenhenger om personer som er under opplæring.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «ordbok». Besøkt 18. mars 2021.