Christopher Hansteen (astronom)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
For andre med samme navn, se Christopher Hansteen (andre betydninger)
Christopher Hansteen
Christopher hansteen.jpg
Født 26. november 1784
Christiania
Død 11. april 1873
Christiania
Søsken Conradine Dunker
Barn Aasta Hansteen
Utdannet ved Københavns Universitet
Nasjonalitet Norge
Medlem av Royal Society, Det Norske Videnskaps-Akademi, Vitenskapsakademiet i St. Petersburg, Kungliga Vetenskapsakademien, American Academy of Arts and Sciences, Det Kongelige Norske Videnskabers Selskab, Det prøyssiske vitenskapsakademiet, Kungliga Vetenskaps- och Vitterhetssamhället i Göteborg, Kungliga Krigsvetenskapsakademien, Det russiske vitenskapsakademi
Utmerkelser Pour le Mérite für Wissenschaften und Künste, storkors av St. Olavs Orden, Storkorskommandør av Nordstjerneordenen, storkors av Dannebrogordenen

Christopher Hansteen

Christopher Hansteen (født 26. september 1784 i Christiania, død 15. april 1873 i Christiania) var en norsk astronom.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Christopger Hansteen kom til verden i Øvre Slottsgate nr.7 som lå i Kvadraturen, i nærheten av Akershus festning i Christiania . Han var det tredje barn av Johannes Mathias Hansteen (1744-1792, dansk prestesønn fra Thystrup på Sjælland) og hanshustru Anne Cathrine født Treschow (1754-1829, tollembetsmannsdatter fra Fredrikshald). Moren var kusine til filosofen, professoren og politikeren Niels Treschow (1751-1833).

Johannes Mathias hadde tolv søstre, to av dem ble gift i Norge. Han giftet seg med sin Thrine i 1779 på Fredrikshald, der han først var i tolletaten hos sin svigerfar. Så fikk Johannes Mathias Hansteen stilling som bytollkasserer i Christiania og kjøpte den store, toetasjers gården i Øvre Slottssgate i 1783.

Astronom[rediger | rediger kilde]

Christopher Hansteen ble professor i astronomi og anvendt matematikk ved «Det kongelige Frederiks Universitet i Christiania», nå Universitetet i Oslo 18161861. Han var en sentral person i norsk og internasjonal vitenskap på 1800-tallet. Hansteen redigerte almanakken i en årrekke, var medlem av tilsynskomiteen for mål og vekt og en komite for reorganisering av Norges skolevesen. Som direktør for den geografiske oppmålingen tok han initiativ til kartleggingen av seilingsforholdene langs norskekysten. Hansteen grunnla også Observatoriet, som fremdeles befinner seg i sentrum av Oslo.

I løpet av sin lange karriere gjennomførte Hansteen flere ekspedisjoner i og utenfor Norge. Fra 1828 til 1830 deltok han i en regjeringsstøttet ekspedisjon til det vestlige Sibir, som blant annet hadde som siktemål å fastslå om Jorden har en eller to magnetiske akser. Dette førte til utgivelsen av reiseskildringen Reise-Erinnerungen aus Sibirien (1854, på norsk som Reise-Erindringer i 1859), mens forskningsresultatene ble publisert i 1863 under tittelen Resultate magnetischer Beobachtungen. Hansteen påpekte forbindelsen mellom Jordens magnetfelt og nordlyset, og var tidlig ute med å skildre nordlysovalen.

Han deltok også i arbeidet med Struves meridianbue. Et krater, et fjell på Månen og Hansteens gate i Oslo er oppkalt etter ham. Han er avbildet på norsk frimerke NK903 (1984). Han var far til Aasta Hansteen og bror til Conradine Dunker.

Utmerkelser[rediger | rediger kilde]

Hansteen ble i 1847 utnevnt til kommandør av St. Olavs Orden og ble 21. august 1855 forfremmet til storkors «for udmærket Videnskabelighed».[1] Han ble tildelt Borgerdådsmedaljen i gull. Hansteen mottok storkors av Dannebrogordenen og Nordstjerneordenen.[2] Han ble også tildelt flere andre utenlandske ordener. Christopher Hansteens vei på Blindern i Oslo er oppkalt etter astronomen.

Bibliografi[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Den Kongelige norske Sankt Olavs orden 1847-1947, utgitt av ordenskanselliet ved O. Delphin Amundsen, Oslo: Grøndahl & Søns Forlag, 1947, s. 3.
  2. ^ «Christopher Hansteen», Norsk biografisk leksikon.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Wikisource-logo.svg Wikikilden: Christopher Hansteen (astronom) – originaltekster av og om forfatteren