Hopp til innhold

Tysklands president

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Tysklands president
Sittende
Frank-Walter Steinmeier

siden 19. mars 2017
Typestatssjef
VirkeområdeTyskland
Tiltaleform«Herr Bundespräsident»
«Frau Bundespräsidentin»
ResidensSchloss Bellevue
Utpekes avForbundsforsamlingen
Terminlengde5 år
Etablert24. mai 1949
Første
embetsholder
Theodor Heuss
1949–1959
NestlederForbundsrådets president
Lønn236.000 euro godtgjørelse
78.000 euro utgiftsdekning
Flagg
Nettstedhttp://www.bundespraesident.de/
ErstatterReichspräsident
Den tyske presidentens tjenestested er Schloss Bellevue i Tiergarten, Berlin

Forbundspresidenten (tysk: Bundespräsident) er Tysklands statsoverhode. Presidenten velges av Forbundsforsamlingen for fem år av gangen og gjenvalg kan bare skje én gang.

Statsrettslig grunnlag og oppgaver

[rediger | rediger kilde]

Presidentembetet er opprettet med hjemmel i Grundgesetz som er den tyske grunnloven, vedtatt i 1949. Embetet er dermed et fast forfatningsorgan i tillegg til Forbundsdagen, kansleren, forbundsrådet og forfatningsdomstolen.

Forbundspresidenten foreslår for Forbundsdagen en kandidat til valget av Forbundskansler, og oppnevner senere kansleren når denne er valgt av Forbundsdagen.[1] Forbundspresidenten oppnevner og avskjediger Forbundsministre.

I lovgivningsspørsmål kontrasignerer presidenten lover som er gitt av Forbundsdagen. Det er imidlertid tvilsomt om han uten å opptre i strid med grunnloven kan nekte kontrasignatur fordi han er uenig i loven.[1]

Det er presidenten som vanligvis oppnevner og avskjediger føderale dommere, embetsmenn, offiserer og underoffiserer.

Presidenten kan oppløse Forbundsdagen etter tre mislykkede valg av kansler eller når kansleren har tapt et mistillitsvotum. Det er presidenten som avgjør når landet er å anse som angrepet i krig og når det skal ta til våpen.

Presidenten innkaller Forbundsdagen og kommisjonen som finansierer de politiske partiene.

Som statsoverhode representerer presidenten Tyskland folkerettslig og utnevner ambassadører. Presidenten har på forbundsplan rett til å benåde straffedømte, med mindre denne retten tilkommer delstatene, men kan ikke gi generelt amnesti.

Da presidenten også har andre fullmakter enn de som tilhører den utøvende, regnes embetet som å være overordnet de øvrige tre statsmakter (de utøvende, lovgivende og dømmende).

Tjenestesteder, boliger og sekretariat

[rediger | rediger kilde]

Presidenten har to tjenestesteder (tysk: Amtsitz). Det ene er i Schloss Bellevue i Berlin og det andre i Villa Hammerschmidt i Bonn. I Villa Hammerschmidt finnes også en privatleilighet. Forbundspresidentens sekretariat kalles Bundespräsidialamt og befinner seg like ved Schloss Bellevue i Berlin. Presidentens privatbolig i Berlin kalles Villa Wurmbach og finnes i Pücklerstraße 14 i Dahlem.[2]

Referanser

[rediger | rediger kilde]
  1. ^ a b Melchior: Staatsrecht leicht gemacht, ISBN 3-87440-277-0
  2. ^ Dolderer, Winfried. «So wohnt der neue Bundespräsident» (tysk). Besøkt 28. januar 2018. 

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]