Bjerke videregående skole

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Bjerke videregående skole
140824 Bjerke vgs.JPG
MottoEn skapende skole
LandNorge
TypeVideregående skole
Grunnlagt1977 (45 år siden) (se historie)
KommuneOslo
BydelBjerke
AdresseStatsråd Mathiesens vei 25
RektorMargrethe Hammer
Elever770 (2016)
Ansatte105 (2016)
NettstedOffisielt nettsted
Beliggenhet

Bjerke videregående skole
59°56′30″N 10°50′16″Ø

Bjerke videregående skole er en videregående skole i bydel Bjerke i Oslo.

Skolen ble etablert i 1977 som Linderud videregående skole, i deler av byggene til det som var Linderud ungdomsskole. Skolen ligger i Groruddalen mellom Linderud senter og Linderud t-banestasjon (linje 5 / Grorudbanen). Skolen er kjent for sitt idrettsfaglige tilbud og har uteksaminert en rekke kjente toppidrettsutøvere.

Skolen tilbyr utdanningsprogramene Idrettsfag og Studiespesialisering, inkludert egne kurs for minoritetsspråklige elever. Videre har skolen grupper for spesialundervisning for psykisk utviklingshemmede og multihandikappende elever.

Skolens fagtilbud[rediger | rediger kilde]

Skolen har høy søkning til sitt idrettsfaglig tilbud.[1] I Rune Slagstads idéhistoriske storverk, (Sporten): en idéhistorisk studie fra 2008, omtales Bjerke videregående skole som et av Norges ledende toppidrettsgymnaser.[2]

Beliggenhet og bygning[rediger | rediger kilde]

Linderud skole og Bjerke videregående skole ligger langs Statsråd Mathiesens vei med Linderudhallen og Linderud bad mellom seg. Til sammen utgjør disse fire byggene et sammenhengende skolekompleks med flate tak, utformet i mur, kledd i rød teglstein, der de to siste henger sammen med bygget til den videregående skolen. Byggene ble tegnet av arkitektene Christoffersen og Hvalbye og har flere fløyer. Anlegget er omtalt i boken «Oppdag Groruddalen!» som en av de flotteste 1960-talls skolene i Oslo, og sies å være av høy arkitektonisk verdi.[3]

Bjerke videregående skole er todelt med en hovedbygning (A-bygget) der aula, elevkantine og avdeling for multihandikappede elever ligger i kjelleren. Kontorer, personalrom, skolebibliotek og spesialrom for realfag er plassert i første etasje, mens andre og tredje etasje hovedsakelig består av ordinære undervisningsrom. En fløy over to etasjer ligger langs tomten mot nord og huser avdeling for medier og kommunikasjon. Mellom skolen og Linderudhallen ligger indre skolegård, en vakker skolegård preget av et ruvende eiketre.

Naboskolen, Linderud skole, fikk en omfattende rehabilitering og ombygging i 2005. Fra 2011 skal Bjerke videregående skole gjennom en rehabilitering, med planlagt ferdigstilling i 2013.

Skolens historie[rediger | rediger kilde]

På slutten av 1960-tallet bidro den økte tilflytningen til økt behov for skoleplasser. På Veitvet var den første helhetlge drabantbyen i Groruddalen etablert. I 1968 flyttet store ungdomskull inn i de nye bygningene, som ble Linderud ungdomsskole. Før skolen var ferdig bygget, gikk elevene på den nå nedlagte Rosenhof skole. Elevene fylte begge skolebyggene, som nå er Linderud skole og Bjerke videregående skole.

Videregående skole[rediger | rediger kilde]

Statuen «Søsken», av Annasif Døhlen står sentralt i skolegården

I 1975 ble Linderud ungdomsskole tilført de videregående kursene 2-årig idrettslinje og 2-åring sosiallinje. Etter hvert ble også husflid, estetiske og formgivingsfag lagt til skolen. Året etter, i 1976 ble Hegdehaugen videregående skole med studieretning allmennfag ble overført til Linderud, og skolen tok form som en videregående skole. Linderud ungdomsskole ble da flyttet med rektor, administrasjon og lærere til Fossumberget skole.

I 1977 ble bygningene delt i Linderud skole og Linderud videregående skole (etter lange navnediskusjoner i skolens lærerråd og Byrådets kulturutvalg vant ikke kreativiteten).

Sinsen videregående skole ble avviklet i 1990 og avgangsklassene tok det siste året ved Linderud videregående skole fra høsten 1990. Året etter ble også Fernanda Nissen videregående skole flyttet med studieretning helse- og sosialfag til Linderud videregående skole. Samtidig flyttet Forsøksgymnaset i Oslo (FGO) inn i andre etasje i B-fløyen ved skolen.

Tidlig på 1990-tallet ble skolegården pusset opp. Asfalt ble erstattet av gress og beplantning. I 1992 vant skolen pris for byen vakreste skolegård, og legatet til Oslo bys forskjønnelse tildelte skulpturen Søsken av Annasif Døhlen. Skulpturen er et helportrett av en gutt og en jente og dekorerer fortsatt skolegården. Sentralt er også et stort lønnetre som står som et kunnskapens tre i indre skolegård.

2000 - Navneskifte til Bjerke vgs[rediger | rediger kilde]

Etter flere år med navneforvirring mellom de to skolene Linderud skole og Linderud videregående skole skiftet byrådet skolens navn til Bjerke videregående skole i 2000. Problemer med besøkende som gikk feil, drosjer som kjørte feil, post og andre leveranser som ble levert feil ble nå historie. Med det nye navnet ble den videregående skolen også mer synlig på kart og byoversikter.

Bjerke videregående skole var sentral i utviklingen av Skolelinux. Fra år 2000 innførte skolen bruk av officepakken StarOffice. Dette gjorde skolen interessant for Linux. Fra 2001 ble skolen hovedarena for utviklingsprosjektet Skolelinux.[4]

I 2002 ble Forsøksgymnaset i Oslo flyttet til Oslo Voksenopplæring Sinsen, og året etter, i 2003, ble Bjerke videregående skole tildelt studieretning for Medier og kommunikasjon som tok over en nyoppusset andre etasje i B-fløyen. Skolen ble samtidig tildelt en tredje parallell i studieretning for idrettsfag på grunn av høye søkertall, og kunne tilby et av Norges største tilbud innen idrettsfag. I 2003 inngikk skolen samarbeid med organisasjonen MOT, og ble en «MOT-skole».[5]

Bjerke videregående skole arrangerte skolerevy for første gang i 2004, og med Bjerkerevyen ble en ny tradisjon etablerte ved skolen.

Fra 2007 fikk skolen tildelt studieprogrammet studiespesialisering, og startet samtidig et tilbud med unik kombinasjon med valgfritt programfag toppidrett. I forbindelse med Groruddalssatsingen etablerte skolen et eget Kompetansesenter for idrett og fysisk aktivitet under navnet «KIFA Bjerke». Gjennom senteret ble det utformet aktivitetstilbud og opplæring innen aktivitetsledelse til skoler og nærmiljø i Groruddalen.[6]

Bjerke videregående skole innførte LP-modellen som pedagogisk verktøy i 2008, og ble en av 7 videregående skoler i Norge som i et pilotprosjekt skal prøve ut, og tilpasse modellen for videregående opplæring.[7]

Utdanningsprogrammet Helse og sosialfag ble i 2008 flyttet til Sogn videregående skole, og høsten 2009 ble programmet for Barne- og ungdomsarbeiderfag Vg2 til Stovner videregående skole. Fra høsten 2010 ble tilbudet med allmennfaglig påbygning flyttet til Hellerud videregående skole. Ved Bjerke videregående skole ble det samtidig opprettet tilbud med studiespesialisering for minoritetsspråklige elever.

2011 - relokalisert[rediger | rediger kilde]

Bygget til tidligere Bredtvet videregående skole var midlertidig tilholdssted for Bjerke under rehabiliteringen, fra 2011 til 2013.

Høsten 2011 begynte en omfattende rehabilitering og modernisering av Bjerke videregående skole. Ombyggingen er planlagt ferdigstilt til skolestart 2013. Skolen er i byggeperioden midlertidig relokalisert i bygget til den nedlagte Bredtvet videregående skole. Bredtvet ble i forkant rehabilitert og stod nyoppusset og klar til skolestart august 2011.[8]

Januar ble det kjent at Bjerke videregående skole er en av fire videregående skoler i Oslo med status som universitetsskole, i et samarbeid med Universitetet i Oslo. Skolen vil dermed være arena for universitetets lærerstudenter og skoleforskere. I føle avtalen skal skolen motta bistand til kompetanseheving for personalet.[9]

2013 - tilbake på Linderud[rediger | rediger kilde]

Høsten 2013 stod nye Bjerke videregående skole klar til skolestart som planlagt. Etter planen skulle skolen samtidig få utdanningsprogrammet Musikk, dans og drama, med fordypning i Performing arts og musical. Tilbudet ville vært unnikt i norsk offentlig skole.[10] Søkertallene var for lave og tilbudet ble ikke etablert. Skolens nye spesialrom ble dermed ikke tatt i bruk som tiltenkt.

Rektorer[rediger | rediger kilde]

Utvalg kjente elever og ansatte ved Bjerke videregående skole[rediger | rediger kilde]

For utdypende liste, se Liste over kjente elever ved Bjerke videregående skole

Idrettsprofiler[rediger | rediger kilde]

Mohammed «Moa» Abdellaoue, fotballspiller og tidligere elev ved Bjerke videregående skole.
 

Andre profiler[rediger | rediger kilde]

Sandra Ostad, turner og tidligere elev ved Bjerke videregående skole.

Kjente pedagoger ved Bjerke videregående skole[rediger | rediger kilde]

Noen kjente nåværende, eller tidligere ansatte ved Bjerke vgs:

Bjerkerevyen[rediger | rediger kilde]

Skolen etablerte egen skolerevy i 2004 med forestillingen «Vol 1», en revy som ble omtalt som en «vellykket jomfrutur» i Aftenpostens Oslopuls. Elevene ved programfaget medier og kommunikasjon bidro med den kreativiteten som skulle til for å starte en ny tradisjon ved skolen. I 2010 ble det ikke arragert revy ved skolen. Dette er en liste over Bjerkerevyene:

  • 2009: Turbulense – terningkast 3 og kommentar: «Flystyrt – Selv om Åge Hareide er kaptein, flyr jeg neppe med Bjerke Airlines igjen.»[11]
  • 2008: Det var Det det var – terningkast 3 og kommentar: «Tilbake til fortiden»[12]
  • 2007: Erre no' mer, så bare spør – terningkast 4 og kommentar: «Erre no' mer, så bare kom med det»[13]
  • 2006: Absolutt cirka tysk – terningkast 5 og kommentar: «Sterk absolutt»[14]
  • 2005: Eksperimentet – terningkast 5 og kommentar: «Skru den som Bjerke»
  • 2004: Vol 1 – terningkast 5 og kommentar: «Vellykket jomfrutur»

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]