Bernt Michael Holmboe

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Bernt Michael Holmboe
HolmboeBM2.jpg
Født 23. mars 1795
Eidsberg
Død 28. mars 1850
Christiania
Yrke matematiker, universitetslærer
Nasjonalitet Norge
Medlem av Kungliga Vetenskapsakademien
Institusjoner Universitetet i Oslo

Bernt Michael Holmboe (født 23. mars 1795, død 28. mars 1850) var en norsk matematiker, mest kjent som Niels Henrik Abels lærer. Det var Holmboe som oppdaget Abels talent, og han spilte en betydelig rolle for å hjelpe Abel frem. Gjennom hele Abels liv var Holmboe hans nære venn. Holmboe var også på andre måter en betydelig person i første halvdel av 1800-tallet. Han skrev populære lærebøker i matematikk, ble etter hvert professor ved Universitetet i Christiania, og bidro til etableringen av forsikringsselskap i Norge.

Holmboe vokste opp på Eidsberg prestegård sammen med seksten søsken. Foreldrene, sogneprest Jens Holmboe og Cathrine Holst, underviste Bernt Michael og flere av brødrene hjemme, før han i 1810 ble sendt til Christiania katedralskole. Han ble student ved Det Kgl. Frederiks Universitet i 1814.

Han fikk stilling som amanuensis i 1815 hos universitetslektor Christopher Hansteen, som året etter fikk tildelt et professorat i anvendt matematikk og som trengte hjelp med de astronomiske utregningene. Fra 1818 virket Holmboe som matematikklærer ved Christiania katedralskole i åtte år. I 1826 fikk Holmboe stilling som universitetslektor ved Det Kgl. Frederiks Universitet og deretter fra 1834 som professor i ren matematikk ved samme sted.

Det oppsto et nært og livslangt vennskap mellom Niels Henrik Abel og Holmboe, og han redigerte den første utgaven av Abels verker, Oeuvres complètes de N. H. Abel 1839, ti år etter den berømte, unge matematikerens død.

Holmboe var en inspirerende matematikklærer og fikk også betydning for en annen viktig skikkelse i norsk matematikkhistorie, Ole Jacob Broch. Holmboe forfattet flere lærebøker. I 1825-1827 utgav han sine lærebøker i aritmetikk og geometri, som ble mye brukt og utkom i flere opplag.

Holmboe var samfunnsengasjert alt fra studiedagene og en ivrig talsmann for det frivillige studentkorpset som ble opprettet som en reaksjon på at svenske styrker sommeren 1814 rykket inn i Norge. I perioden 1832-48 var han medlem av tilsynskomiteen for private forsørgelses- og understøttelsesselskaper, som var det første offentlige organ for kontroll av forsikringsvirksomhet. I 1844 var han en av stifterne i Den Norske Livrenteforening og direksjonsmedlem i livsforsikringsselskapet Gjensidige fra stiftelsesåret 1847.

Holmboe giftet seg første gang i 1834 med Nikoline Finkenhagen, som døde fem år senere. I 1842 giftet han seg med Ingeborg Thorp, f. Hannestad.

Det Norske Videnskaps-Akademi deler ut Holmboeprisen siden 2005.

Verker[rediger | rediger kilde]

  • Forsøg paa en Fremstilling af Mathematikens Principer, samt af denne Videnskabs Forhold til Philosophien, 1822
  • Lærebog i Mathematiken. Første Deel . Indeholdende Indledning til Mathematiken samt Begyndelsesgrundene til Arithmetikken, 1825
  • Lærebog i Mathematiken. Anden Deel . Indeholdende Begyndelsesgrundene til Geometrien, 1827
  • Kort Fremstilling af Niels Henrik Abels Liv og videnskabelige Virksomhed, 1829
  • Stereometrie, 1833
  • Plan- og sfærisk Trigonometrie, 1834
  • De evolutione functionum cos. nx et sin. nx, dissertatio, 1836
  • Oeuvres complètes de N.H. Abel, 1839
  • Lærebog i den høiere Mathematik, 1849

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]