Houston

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Houston
Houston

Flagg

Land USA USA
Delstat Texas Texas
Fylke Harris, Fort Bemd og Montgomery
Tidssone -6
Areal 1 558 km²
Befolkning 2 099 451 (2010)
Bef.tetthet 1 347,53 innb./km²
Politikk
Borgermester Annise Parker

Houston ligger i den amerikanske delstaten Texas og er med sine 2 099 451 innbyggere (2010) den fjerde største byen i USA. Over fem millioner mennesker bor i det urbane området rundt Houston. Houston er kjent for å være et finanssentrum og et oljesentrum i USA, byen er også kjent for sine glasskyskrapere

Med bare 45 000 innbyggere ved forrige århundreskifte, har Houston vært en av USAs raskest voksende byer. Det er særlig arbeidsplasser i oljeindustrien som har trukket innflyttere til byen, som har et utpreget varmt og fuktig klima. Ofte vektlegges fremveksten av billige luftkjølingsanlegg (air condition) som det avgjørende utviklingstrekket i Houstons historie. Fravær av sentral regulering har gjort at Houston mangler et typisk sentrumsområde, og fremstår snarere som et stort, sammenvokst område av forskjellige forretningsdistrikter og forsteder.

Byen har videre en av de største havnene i USA, og er kjent for et større romfartskontrollsenter Lyndon B. Johnson Space Center (JSC) i regi av NASA.

Houston er USAs oljehovedstad. Statoil har blant annet et stort kontor i byen. Byen har også den norske oljehovedstaden Stavanger som en av sine vennskapsbyer.

Om lag 5 000 nordmenn er bosatt i byen, som også har et norsk generalkonsulat.

I 1963 mistet 43 mennesker livet i orkanen Carla, som ødela for tretten milliarder norske kroner.

Geografi[rediger | rediger kilde]

Ifølge United States Census Bureau, har byen et totalareal på 1558 km², dette utgjør 1501 km² av land og 58 km² av vann. Vegetasjonen er klassifisert som tempererte gressletter og skog. Mye av byen ble bygget på skog, myrer, eller prærien, som alle er fremdeles synlig i omkringliggende områder. På grunn av lavtliggende områder forekommer det av og til oversvømmelser. Sentrum ligger ca. 15 m over havet, og det høyeste punktet, som er langt nordvest i Houston, er ca. 38 m over havet. Det renner fire store elver gjennom byen.

Sport[rediger | rediger kilde]

I Houston er det lag for nesten alle store profesjonelle idretter.Disse lagene er Houston Astros (MLB), Houston Rockets (NBA), Houston Dynamo (MLS), Houston Aeros (AHL), Houston Wranglers (WTT), Houston Taker (ABA), Houston Energy (IWFL),Houston Leones (PDL) og H-Town Texas Sykloner (NWFA).

Minute Maid Park (hjemmebanen til Astros) og Toytota Center (hjemmebanen til Rockets og Aeros) er plassert i sentrum av Houston. Reliant Astrodome, som er den første kuppelformet stadion i verden. Her holder også Reliant Stadion til. Det arrangeres også store mesterskap i Houston, blant annet i baseball.

Vennskapsbyer[rediger | rediger kilde]

Galleri[rediger | rediger kilde]

USA-stubbDenne USA-relaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.