Houston

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Houston
Houston

Flagg

LandUSA USA
DelstatTexas Texas
FylkeHarris, Fort Bemd og Montgomery
Tidssone-6
Areal1 558 km²
Befolkning2 303 482 (2010)
Bef.tetthet1 478,49 innb./km²
Høyde over havet13±1 meter
Politikk
BorgermesterSylvester Turner (D)

Houston
29°45′46″N 95°22′59″W

Houston ligger i den amerikanske delstaten Texas og er med sine 2 099 451 innbyggere (2010) den fjerde største byen i USA. Over fem millioner mennesker bor i det urbane området rundt Houston. Houston er kjent for å være et finanssentrum og et oljesentrum i USA, byen er også kjent for sine glasskyskrapere

Byen ble grunnlagt 30. august 1836 og ble innlemmet som by 5. juni 1837. Byen ble kalt opp etter tidligere general Sam Houston som også var president for republikken Texas.

Med bare 45 000 innbyggere ved forrige århundreskifte, har Houston vært en av USAs raskest voksende byer. Det er særlig arbeidsplasser i oljeindustrien som har trukket innflyttere til byen, som har et utpreget varmt og fuktig klima. Ofte vektlegges fremveksten av billige luftkjølingsanlegg (air condition) som det avgjørende utviklingstrekket i Houstons historie. Fravær av sentral regulering har gjort at Houston mangler et typisk sentrumsområde, og fremstår snarere som et stort, sammenvokst område av forskjellige forretningsdistrikter og forsteder.

Byen har videre en av de største havnene i USA, og er kjent for et større romfartskontrollsenter Lyndon B. Johnson Space Center (JSC) i regi av NASA.

Houston er USAs oljehovedstad. Equinor har blant annet et stort kontor i byen. Byen har også den norske oljehovedstaden Stavanger som en av sine vennskapsbyer.

Om lag 5 000 nordmenn er bosatt i byen, som også har et norsk generalkonsulat.

I 1963 mistet 43 mennesker livet i orkanen Carla, som ødela for tretten milliarder norske kroner.

Geografi[rediger | rediger kilde]

Ifølge United States Census Bureau, har byen et totalareal på 1558 km², dette utgjør 1501 km² av land og 58 km² av vann. Vegetasjonen er klassifisert som tempererte gressletter og skog. Mye av byen ble bygget på skog, myrer, eller prærien, som alle er fremdeles synlig i omkringliggende områder. På grunn av lavtliggende områder forekommer det av og til oversvømmelser. Sentrum ligger ca. 15 m over havet, og det høyeste punktet, som er langt nordvest i Houston, er ca. 38 m over havet. Det renner fire store elver gjennom byen.

Sport[rediger | rediger kilde]

I Houston er det lag for nesten alle store profesjonelle idretter. Disse lagene er Houston Texans (NFL) Houston Astros (MLB), Houston Rockets (NBA), Houston Dynamo (MLS), Houston Aeros (AHL), Houston Wranglers (WTT), Houston Taker (ABA), Houston Energy (IWFL),Houston Leones (PDL) og H-Town Texas Sykloner (NWFA).

Minute Maid Park (hjemmebanen til Astros) og Toytota Center (hjemmebanen til Rockets og Aeros) er plassert i sentrum av Houston. Reliant Astrodome var den første kuppelformede stadion i verden. Den ble brukt av Houston Oilers, som var det forrige NFL laget i Houston frem til 1996.

I 2000 startet arbeidene på det som idag er NRG Stadium med en kapasitet på 72 220. Dette er nå NFL-laget Houston Texans sin hjemmebane og det er også her Superbowl LI skal holdes den 5. februar 2017.

Vennskapsbyer[rediger | rediger kilde]

Galleri[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]


USA-stubbDenne USA-relaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.