Hupmobile

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Hupmobile
Hupmobile
Etablert1909
Opphørt1940
HovedkontorDetroit
Bransjebilindustri
Hupmobile Model 32 Touring 1913
Hupmobile RRS Special Roadster 1924
Hupmobile Touring 1924
Hupmobile Series M De Luxe Century 4-Door Sedan 1929
Hupmobile 4-Door Sedan 1932
Hupmobile Series 417-W 4-Door Sedan 1934

Hupmobile var et amerikansk bilmerke som ble bygd av Hupp Motor Company fra 1909 til 1940 i Detroit. Deres første bil, model 20, ble vist første gang februar 1909 på Detroit Auto Show.

Robert Craig Hupp grunnla selskapet sammen med sin bror Louis i 1908. Robert var en tidligere ansatt hos Oldsmobile og Ford. Produksjonen startet i 1909. I 1910 hadde produksjonen kommet opp i over 5000 biler. Etter uoverensstemmelse med sine finansierere solgte Hupp sine aksjer i Hupp Motor Car og etablerte det kortlevde RCH Automobile, og senere Hupp-Yates Electric Car Company.

Hupp Motor Company fortsatte å vokse etter at grunnleggeren hadde forlatt selskapet. En ny fabrikk ble kjøpt i 1924 mens Hupp konkurrerte mot Ford og Chevrolet. I 1928 hadde salget kommet opp i 65 000 enheter. For å øke produksjonen og ha mulighet til å vokse, kjøpte de Chandler-Cleveland Motor Corporation (Chandler Motor Car) på grunn av sin produksjonskapasitet.

Salg og produksjon hadde gått nedover også før den store depresjonen startet i 1930. En strategi til å gjøre Hupmobile en større og mere kostbar bil startet i 1925 med introduksjonen av en 8-sylindret modell. Dette ble etterfulgt av produksjonsstans for den tradisjonelle 4 sylidrede Hupmobile. Hupp siktet seg inn på det mere lukrative luksusmarkedet. De snudde i hovedsak ryggen til sine tidligere kunder.

Dessverre gjorde selskapet den samme feilen som mange andre selskaper i samme prissegment, det gjorde alt for å få hvert eneste salg. De tilbød mange forskjellige modeller, og med Hupmobile sin relativt lave produksjon var resultatet at ingen modell kunne produseres i et stort nok antall til å holde kostnadsnivået lavt nok for å oppnå driftsoverskudd.

Hupp erstattet sin konservative produksjonslinje og gikk til industridesigner Raymond Loewy for å designe sitt 1932 Hupp cyclefender, en «flashy» roadster som gjorde det bra på banen, men salget fortsatte å falle. I 1934 ble det introdusert en restyling ved navn «Aerodynamic» fra Loewy, samt en lavere priset serie 417-W som brukte et Murray-bygd chassis som var et lett modifisert Ford-chassis.

På tross av disse nyvinninger førte krangling blant aksjeeierne og et forsøk på fiendtlig overtagelse i 1935 til problemer for selskapet. I 1936 måtte de selge flere fabrikker og andre eiendeler. I 1937 stanset Hupmobile produksjonen. En ny linje av seks- og åttesylendrede modeller var klare for 1938, men da hadde Hupp veldig få forhandlere og salget var svært lavt.

De var desperate etter å få tilbake sin markedsposisjon. Hupmobil kjøpte produksjonsmaterialet fra Gordon Buehrig designede Cord 810/812 fra konkursboet Cord Automobile Company i 1938. Hupmobile håpet å utnytte det flotte Cord designet til en lavere priset mere normal bil ved navn Skylark og at dette ville styrke finansene i selskapet. Flere tusen entusiastiske bestillinger ble gjort, men produksjonsforsinkelser svekket kundenes støtte.

Mangelen på passende produksjonsfasiliteter gjorde at Hupmobile fikk til en avtale med Graham-Paige som også hadde problemer for å dele på Cordformene som ville bli bygget ved Grahams fabrikk. Graham-versjonen Hollywood hadde bare noen mindre forskjeller fra Skylark. Leveransene av Hupmobile Skylark startet i 1939, dessverre var forsinkelsene så store at de fleste av bestillingene hadde blitt kansellert. Produksjonen varte kun et par måneder og kun 319 Skylarker ble produsert. Hupmobiles produksjon opphørte sensommeren samme år. Graham-Paige stoppet produksjonen kort tid etter at den siste Hupmobil rullet av produksjonslinjen.

Skylark sin grill ble senere inspirasjonen til Lincoln Continental-modellene i 1940-årene.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]