Cleveland

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Cleveland
Cleveland Skyline (36387888462).jpg

Flagg

LandUSA USA
DelstatOhio Ohio
FylkeCuyahoga County
Grunnlagt22. juli 1796
Oppkalt etterMoses Cleaveland
Tidssone-5
Postnummer44101–44199
Retningsnummer216
Areal213,4 km²
Vannfylt arealandel5,78%
Befolkning396 815 (2010)
Bef.tetthet1 859,49 innb./km²
Antall husholdninger174 920
Høyde o.h.199 meter
Nettsidewww.clevelandohio.gov/
Politikk
BorgermesterFrank G. Jackson
Posisjonskart
Cleveland ligger i Ohio
Cleveland
Cleveland
Cleveland (Ohio)

Cleveland
41°28′56″N 81°40′11″V

Cleveland er en by i delstaten Ohio i Amerikas forente stater. Byen ligger i det nordøstre Ohio, ved Eriesjøen. Cleveland er administrasjonssentrum i Cuyahoga County og Ohios nest største by med 478 403 innbyggere (2000).

Historie[rediger | rediger kilde]

Et Standard Oil-raffineri, 1899

Cleveland ble grunnlagt i 1796 ved Cuyahoga-elvens utløp etter at en gruppe nybyggere under ledelse av Moses Cleaveland kjøpte landet av urbefolkningen. Etter at Ohioelven ble forbundet med Eriesjøen med en kanal i 1832 begynte Cleveland å vokse da den ble et knutepunkt for trafikken mellom De store sjøer og Mississippielven.

Ohio ble etterhvert sentrum for en betydelig kull- og stålindustri. John D. Rockefeller bygde opp formuen sin i Cleveland, og i 1920 var byen vokst til USAs femte største by.

Etter andre verdenskrig fulgte en periode med velstand for Cleveland. På 1960-tallet begynte imidlertid industrien å få problemer, og mange flyttet ut av byen til forstedene. Det kom også til raseopptøyer i Cleveland, i 1966 og 1968.

I 1978 greide ikke byen å betjene lånene sine og ble med det den første store amerikanske byen siden depresjonen som gikk konkurs.

Politikk[rediger | rediger kilde]

Det demokratiske parti har alltid stått sterkt i Cleveland, og byens to representanter i Representantenes hus er begge demokrater. John Kerry fikk flertallet av stemmene i byen under presidentvalget i 2004.

Frank G. Jackson er borgermester i byen (2006). Borgermesteren har stor makt og kan i meget stor grad handle uten å legge saker frem for bystyret. Cleveland var den første større byen i USA som hadde en svart borgermester, Carl B. Stokes (1968–1971).

Næringsliv[rediger | rediger kilde]

Clevelands skyline

Cleveland har tradisjonelt vært et sentrum for stålindustri og eksport da plasseringen ved Eriesjøen og Cuyahogaelven har gjort byen til et samferdselsknutepunkt. De siste årenes nedgang i amerikansk industri har rammet byen, men en oppgang i servicenæringer har til en viss grad kompensert for dette.

På 2000-tallet har Cleveland satset tungt på høyteknologi som forskning på brenselceller og bioteknologi. Byens mange universiteter er en viktig brikke i dette miljøet. Offentlige myndigheter har satset mye på å bygge ut en moderne infrastruktur for telekom for å tiltrekke seg nye selskaper i høyteknologiske bransjer.

Kultur[rediger | rediger kilde]

Baseballstadionet Jacobs Field

Cleveland har tre profesjonelle toppidrettslag. Cleveland Indians spiller i Major League Baseball, Cleveland Browns spiller i National Football League og Cleveland Cavaliers spiller i National Basketball Association.

Cleveland Orchestra er et symfoniorkester som holder til i Cleveland. Det er regnet som et av de fem store symfoniorkestrene i USA.

En viktig turistattraksjon i Cleveland er Rock and Roll Hall of Fame. Et annet viktig museum i byen er Cleveland Museum of Art.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]