Lumen Field

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Lumen Field
Grunnlagt2002
Oppkalt etterLumen Technologies
LandUSA[1]
EierWashington State Public Stadium Authority
BrukereSeattle Seahawks, Seattle Sounders, Seattle Sounders FC, Washington Huskies football, OL Reign, Seattle Sea Dragons
Underlagkunstgress
Kapasitet67 000
ArkitektEllerbe Becket
LMN Architects
Åpnet28. jul. 2002
Kart
Lumen Field
47°35′43″N 122°19′54″V

Seattle Sounders FC i fotballkamp
Seattle Seahawks i amerikansk fotballkamp

Lumen Field, tidligere Qwest Field og CenturyLink Field, er et flerbruksstadion i Seattle i USA. Den er hjemmearena for Seattle Seahawks i National Football League og Seattle Sounders FC i Major League Soccer. Stadionet het opprinnelig Seahawks Stadium, men skiftet navn til Qwest Field i juni 2004 etter at navnerettighetene ble kjøpt av telekommunikasjonsselskapet Qwest. Stadionet heter i dag CenturyLink field. Bygningskomplekset inneholder også Event Center med WaMu Theatre, en garasje og offentlige områder. Stadionet brukes til konserter, handels- og konsumentmesser i tillegg til sport. Stadionet liggen under 1,5 km fra bykjernen, og er tilgjengelig via flere motorveier og kollektivtransport.

Stadionet ble bygget mellom 2000 og 2002 etter en folkeavstemning i delstaten den 17. juni 1997. Delstaten opprettet Washington State Public Stadium Authority. Seahawks' eier, Paul Allen, opprettet First & Goal Inc. for å drive anlegget. Allen var nært involvert i planleggingen og ønsket et åpent stadion med intim atmosfære. Stadionet er en moderne fasilitet med utsikt over skylinen i sentrum. Det har plass til 67 000 tilskuere.

Qwest Field er et av NFL-stadionene med høyest lydnivå under kamp, som blant annet har bidratt til hjemmefordel gjennom en økning i tyvstart (forflytting av en offensiv spiller før avspark). Det var den første NFL-arenaen som tok i bruk kunstgresstypen FieldTurf. Den har også vært brukt av mange videregående- og universitetslag i amerikansk fotball.

Qwest Field ble også designet for fotball. Den første kampen som ble holdt var en kamp i United Soccer Leagues (USL) med Seattle Sounders. USL-laget begynte å bruke banen regelmessig fra 2003. Et ekspansjonslag for MLS, Seattle Sounders FC, begynte å bruke banen i 2009. Den huset cupfinalen i 2009.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ archINFORM, archINFORM project ID 24904, besøkt 30. juli 2018[Hentet fra Wikidata]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]