Porter

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Żywiec-porter fra Sør-Polen. (Foto: Henryk Kotowski)

Porter er en form for mørkt overgjæret øl, med opphav i London. Øltypen slo gjennom tidlig på 1700-tallet, men det var ikke før ca. 1820 at ølet fikk den formen det har i dag. Det skal ha fått navnet sitt etter det engelske ordet for «bærere» («porters») som skal ha likt dette ølet.[1] Porter var enklere og billigere å brygge enn andre øl på den tiden, og det førte til fremveksten av store relativt industrialiserte bryggerier som gjorde eierne svært rike.

En sterkere type porter ble kalt Stout porter, senere forkortet til stout. Porter spredde seg geografisk til hele De britiske øyer, Russland, Baltikum, Australia, USA, Canada, Sør-Afrika og India.

Porters popularitet dalte fra 1850-tallet og frem til 1973, da porter ikke lenger ble brygget på De britiske øyer. Det året sluttet Guinness å produsere sin porter. Oppstarten av CAMRA og ny oppmerksomhet rundt britiske øltradisjoner førte til at produksjonen startet igjen i 1978, og i dag brygges det et utall forskjellige portere på De britiske øyer.

Ølet passer godt sammen med mørk sjokolade og ble derfor ofte servert til sjokoladekake.

Noen portertyper[rediger | rediger kilde]

Porter i Nordeuropa[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Amber, Gold & Black, Martyn Cornell, The Zythography Press, 2008.