Ale (øl)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Et glass engelsk bitter ale

Ale er en samlebetegnelse på øl laget av maltet bygg som går gjennom en gjæringsprosess der det er spesielle gjærsorter som blir brukt. Dette er varianter av gjærsorten Saccharomyces cervisiae[1] Disse gjærsortene legger seg på toppen av ølet, og ale kalles derfor også for «overgjæret øl». Denne gjæringsmetoden gir ølet en søt, fruktig og fyldig smak. De fleste slag ale inneholder humle, som gir det en bitterhet i smaken, og hjelper til med å konservere ølet. Den andre hovedtypen øl er «lager» som er undergjæret, det vil si at det er gjæret med en type gjær som synker til bunnen av brygget.

Ale er spesielt vanlig i Storbritannia, Irland, Belgia, Tyskland, Danmark og deler av Canada og USA.

Ulike typer ale[rediger | rediger kilde]

Pale Ale[rediger | rediger kilde]

Pale Ale er igjen en samlebetegnelse for lyse aleslag. I farge kan det ofte være vanskelig å skille fra lagertyper som for eksempel pilsner. Den mest kjente typen pale ale er bitter, som er svært vanlig å finne i engelske puber.

Typer pale ale
Det norske mikrobryggeriet Nøgne Ø har spesialisert seg på ale. På bildet ser man noen av typene de produserer.

Brown Ale[rediger | rediger kilde]

Brown ale er en litt mørkere type ale med en mild, ofte nøtteaktig, smak. De har ofte en relativt lav alkoholprosent. For norske forbrukere er nok Newcastle Brown Ale det mest kjente eksempelet.

Dark Ale[rediger | rediger kilde]

Dark ale er en samlebetegnelse for ale som er svært mørkt, ofte svart i fargen. Denne gruppen inneholder både porter og stout. Stout er mest kjent for det markedsførende merket, Guinness.

Irish Red Ale[rediger | rediger kilde]

Irish Red Ale kommer, som navnet sier, opprinnelig fra Irland. Det er rødlig av farge, noe som kommer av at bygget blir røstet. Dette gjør at ølet ofte har en karamellaktig smak som er mindre bitter en engelsk ale.

Belgisk ale[rediger | rediger kilde]

Belgisk ale er en samlebetegnelse for alle typer ale som kommer fra Belgia, men også noe øl fra Nederland går inn under denne kategorien, da ett av trappistklostrene som brygger trappistøl ligger i Nederland. Belgisk ale er regnet som disse typene øl:

Tysk ale[rediger | rediger kilde]

Tysk ale er en samlebetegnelse for all ale som kommer fra Tyskland. Også noe hveteøl blir regnet med i denne gruppen. Tysk øl har ofte en kraftigere smak enn belgisk og britisk øl, noe som kommer av forskjellige metoder i meskingen. Tysk ale er:

Skotsk ale[rediger | rediger kilde]

Skotsk ale er først og fremst en betegnelse på sterke, mørke øl med kraftig maltsmak. De kan ofte ha en karamellsmak på grunn av røstet malt eller røyksmak på grunn av røykt malt. De fleste typer britisk ale blir brygget i Skottland, og ikke alle typene blir regnet som skotsk ale.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Smith, Espen; Værness, Bjørn (Red.) Ikke bare øl, Boksenteret, Oslo, 2006. ISBN 82-7683-424-8

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Ikke bare øl, s.15

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]