Flamsk rødt øl

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Flanders red ale
 

Flamsk rødt øl er en type surt ale som vanligvis blir laget i Belgia. Det deler opphav med den engelske porteren fra 1600-tallet,[1], men flamsk rødt øl har utviklet seg i en annen retning: ølet gjærer ofte ved hjelp av andre organismer enn Saccharomyces cerevisiae. Lactobacillus er vanlig for få en sur smak fra melkesyre. Ølet gjærer lenge; over et år i eiketønner. Dette er for å få et preg av eddiksyre i ølet. Spesielt rød malt blir brukt for å gi ølet dets karakteristiske farge. Ofte blir modent øl blandet med yngre øl før det blir tappet på flasker for å gi det den riktige smaken.

Ølet er mørk rødt til brunt i farge og skal være ganske klart i et glass. Aromaen er en kompleks mikstur av frukter som sitrusfrukt, kirsebær, plomme og rosiner med undertoner av vanilje og sjokolade. Ølets surhet kjennes også i aromaen.

Ølet har en sterk fruktsmak, lik aromaen men mer intens. Plomme, sviske, rosin og svart kirsebær er de vanligste smakene, fulgt av appelsin og krydder. Alt øl av denne typen har en sur, syrlig smak, men denne kan variere fra moderat til sterk. Det er ikke noen bitterhet fra humle, men tannin er vanlig. Som en følge av dette blir flamsk rødt øl ofte omtalt som den mest vinaktige av alle øltyper, noe som forsterkes av den røde fargen.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Wheeler, G. & Roger Protz. Brew Your Own British Real Ale at Home, CAMRA Books, 1996. ISBN 1-85249-138-8