Over grensen (skuespill)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

«Over grensen»er et teaterstykke om Jan Baalsruds flukt skrevet av Bjarne Robberstad i samarbeid med Kristin E. Bjørn. Det ble uroppført av teatergruppen Ferske Scener, i samarbeid med Hålogaland Teater i Tromsø 30. mars 2008. Instruktør var Pål Øverland. Scenograf var Sunniva Bodvin. Skuespillerne var Jørn-Bjørn Fuller-Gee, Bernt Bjørn, Pernille Dahl Johnsen, Gøran Østerbøl og Espen Østman.

Stykket bygger på krigshistorien om den mislykkede Operasjonen Martin Red som i 1943 fikk fatale følger for mannskapet på skøyta «Brattholm» og to av de fremste motstandsmennene i Tromsø. Kun Jan Baalsrud kom levende fra operasjonen, og klarte med svært god hjelp fra lokalbefolkninga å flykte over grensa til Sverige. Flukten kom til å vare i to måneder og gikk fra Rebbenesøy i Nord-Troms til Sverige.

Den 30. mars 2008 var det 65 år siden Bratholm ble sprengt og på denne dagen hadde Ferske Scener premiere på Over grensen.

Historien om Jan Baalsruds flukt er tidligere beskrevet i David Howarths bok Ni liv («We Die Alone»), filmatisert av Arne Skouen i 1958.