Det europeiske luftfartssikkerhetsbyrå

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Det europeiske luftfartssikkerhetsbyrås hovedkvarter i Köln

Koordinater: 50°56′24″N 6°58′14″ØDet europeiske luftfartssikkerhetsbyrå (European Aviation Safety Agency, EASA, Europäische Agentur für Flugsicherheit, Agence européenne de la sécurité aérienne) er et organ under Den europeiske union som arbeider for å opprettholde og kontrollere sikkerhet i den sivile luftfarten i EU-området. Organisasjonen ble opprettet den 28. september 2003 og har hovedsete i Köln i Tyskland.

Norge ved Luftfartstilsynet og Samferdselsdepartementet er sammen med de andre EØS-landene representert i EASA gjennom EØS-avtalen [1]. Dette innebærer at Norge er medlem, men ikke har stemmerett [2]. EASAs krav til luftfart er inkorporert i den norske Luftfartsloven. Norge har godtatt at myndigheten kan anmode ESA om å bøtelegge norske borgere og virksomheter som bryter mot godkjenninger og sertifiseringer utstedt av EASA [3][4]

EASAs oppgaver er i hovedsak å utvikle regelverk for sivil luftfart, å føre tilsyn og å foreta inspeksjoner, å utstede typesertifikat for fly og komponenter, og å godkjenne organisasjoner som er involvert i utvikling, produksjon, drift og vedlikehold av fly og komponenter[5].

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Luftfartstilsynets hjemmesider[død lenke]
  2. ^ Regulation EC 216/2008, Artikkel 66
  3. ^ Stortingsproposisjon 27S 2012-2013
  4. ^ «Overfører myndighet til EU», Aftenposten, 31. desember 2011
  5. ^ «Arkivert kopi». Arkivert fra originalen 16. april 2015. Besøkt 9. april 2015. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]