Hopp til innhold

Arbeiderkomiteen mot EEC og dyrtid

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Arbeiderkomiteen mot EEC og dyrtid

Arbeiderkomiteen mot EEC og dyrtid, AKMED, var en organisasjon som arbeidet for å holde Norge utenfor det som den gangen het EEC, seinere EU, i forbindelse med folkeavstemningen i 1972.

AKMED ble opprettet 29. september 1970[1] for å representere en alternativ strategi i kampen mot EEC sammenliknet med det Folkebevegelsen mot EEC sto for; ikke sekterisk, men med fokus på hva EEC-medlemskap ville bety for arbeiderklassen, og ikke som et forsvar av eiendomsstrukturer i landbruket. Organisasjonen gjorde seg gjeldende som venstrefløyen på nei-siden. Det var for eksempel AKMED som trykte opp Rolf Grovens kjente malerier.

Da splittelsen mellom Marxist-Leninistiske Grupper (som senere skulle danne grunnstammen i Arbeidernes Kommunistparti (marxist-leninistene)) og Marxist-Leninistisk Front kom, ble fagforeningsaktivistene i MLF (den såkalte Hovden-gruppa, som seinere dannet Kommunistisk Arbeiderforbund) presset ut av AKMED. MLG konsoliderte sin kontroll over organisasjonen og AKMED ble på kort tid forvandlet til en nasjonal bevegelse med hovedparolen «Nei til salg av Norge».

Fram mot folkeavstemningen vokste organisasjonen raskt, og oppsummerte selv å ha nådd 25 000 medlemmer i 1972 – «hvorav et flertall aktive».[2] Internt oppsummerte man at organisasjonen hadde 200 AKMED-grupper i aktivitet i januar 1972, og regnet med 250 før avstemningen.[3]

Fra våren 1971 var Georg Vaagen formann i AKMED.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Autoritetsdata