Det europeiske miljøbyrået

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Det europeiske miljøbyrået
European Environment Agency, Copenhagen retusche.jpg
EEAs kontor på Kongens Nytorv i København.
Stiftet7. mai 1990[1]
LandDanmark
Ansatte200 (2019)[2]
Nettstedhttps://www.eea.europa.eu/

EEAs medlemsland og samarbeidende land

Det europeiske miljøbyrået (engelsk: European Environment Agency (EEA)) er Den europeiske unions (EU) byrå for sammenstilling, analysering og formidling av informasjon vedrørende miljøstatus- og utvikling i Europa, om hvilke krefter som driver utviklingen samt virkningen av iverksatte miljøtiltak.[3] [4]Miljøbyråets styre har en representant for hver av medlemslandenes regjering, en representant for Europakommisjonen og to representanter utpekt av Europaparlamentet. Arbeidet understøttes av en vitenskapkomité, emnesentere kontrahert til konsortier av forskningsinstitusjoner,[klargjør] hvert medlemslands knutepunkt (focal point) og oppnevnte nasjonale ressurssentre.[5]

Miljøbyråets mål er å levere pålitelig, uavhengig informasjon om miljøkvaliteten, miljøbelastningene og miljøets sårbarhet. Miljøbyrået er en viktig informasjonskilde for alle som er med på å utforme, vedta, iverksette og evaluere miljøpolitikk, samt for allmennheten.

Forordningen om EEA ble vedtatt av Den europeiske union i 1990, og trådte i kraft i slutten av 1993. Virksomheten kom i gang for fullt i 1994 gjennom opprettelsen av hovedkvarteret i København. Med denne forordningen ble også Det europeiske nettet for miljøinformasjon og miljøobservasjon (Eionet) opprettet. EEA er også aktiv medlem av nettverket EPA, en frivillig sammenslutningen av klima- og forurensningsdirektoratene i Europa, inkludert Miljødirektoratet i Norge.[6] Siden 2013 er Hans Bruyninckx administrerende direktør for byrået på fem års åremålskontrakt.

Alle EU-medlemslandene er medlemmer av miljøbyrået, men også land utenfor Den europeiske unionen kan delta. I 2013 er det 33 medlemsland: EUs 28 medlemsland pluss Island, Liechtenstein, Norge, Sveits og Tyrkia. Norges medlemskap er en del av EØS-avtalen. Albania, Bosnia-Hercegovina, Makedonia, Montenegro og Serbia har søkt om medlemskap.

Emnesentrene i 2010 er

Norges knutepunkt er Miljødirektoratet.[12]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]