Det europeiske sjøsikkerhetsbyrå

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Koordinater: 38°42′21″N 9°08′30″V

Det europeiske sjøsikkerhetsbyrå
Det europeiske sjøsikkerhetsbyrå
Byråets hovedbygning i Lisboa
TypeEU-byrå
VirkeområdeEU
Etablert2002
HovedkontorLisboa
Nettsideemsa.europa.eu

Det europeiske sjøsikkerhetsbyrå (engelsk: European Maritime Safety Agency, EMSA[1]) er Den europeiske unions byrå for sjøsikkerhet. EMSA ble opprettet i 2002, og har i dag hovedkvarter i Lisboa.

EMSAs oppgaver[rediger | rediger kilde]

EMSA har støttefunksjoner for Europakommisjonen og medlemsstatenes nasjonale sjøfartsadministrasjoner. I tillegg har EMSA visse inspeksjonsoppgaver i forhold til nasjonale administrasjoner og klasseselskaper, slik som DNV GL Group, og en viss operativ kapasitet på egen hånd.

De viktigste støttefunksjonene består primært i opplæringstiltak overfor nasjonale tjenestemenn, slik som opplæring av skipsinspektører innen havnestatskontroll og drift av databaser over skip og regelverk, i tillegg til informasjonsinnhenting.

EMSA inspiserer klasseselskaper og nasjonale sjøfartsadministrasjoner for å kontrollere at de følger europeisk og internasjonalt skipssikkerhetsregelverk.

I forhold til oljesøl og forurensning benytter EMSA seg også av satellittovervåkning og har skip til disposisjon for å bistå nasjonal opprydning etter oljesøl.

EMSAs historie[rediger | rediger kilde]

EMSA ble opprettet i 2002 gjennom vedtakelsen av forordning 1406/2002 (EF), og startet operasjoner i Brussel samme år. Fra 2004 ble hovedkvarteret permanent lagt til Lisboa i Portugal.

EMSAs organisasjon[rediger | rediger kilde]

EMSAs styre består av 1 medlem fra hvert av EUs medlemsland, 4 medlemmer fra Europakommisjonen og 4 representanter fra skipsfartssektoren. I tillegg møter EØS-landene med observatører. Styret har i hovedsak administrative oppgaver. Byrået ledes av en administrerende direktør, p.t. Willem de Ruyter, som har ledet EMSA fra starten. Organisasjonen for øvrig er organisert som en vanlig linjeorganisasjon, med 3 avdelinger og til sammen over 200 ansatte.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Endring av EMSA-forordningen». Europaportalen (norsk). Regjeringen, Norge. 31. januar 2011. Besøkt 11. oktober 2014. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]