Vindmølle

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
En rekke vindmøller langs det nederlandske Kinderdijk.

En vindmølle er en mekanisk innretning som blir drevet ved hjelp av blader på roterende aksel som får bevegelsesenergi fra vinden.

Bruksområde og etymologi[rediger | rediger kilde]

Opprinnelig ble vindmøller brukt for å male korn eller pumpe vann.[1] Ordet «mølle» har samme opprinnelse som ordet «male», i betydningen knuse (korn til mel).[2] Personen som drev en mølle kaltes «møller».[3] I dag brukes ordet feilaktig om vindturbiner for produksjon av elektrisitet og pumping av vann.[4] Vi snakker da om vindkraft.

Historikk[rediger | rediger kilde]

Vindmølle på Fanø i Danmark.

De første vindmøllene vi kjenner til ble brukt i Kina for 4000 år siden, og ble brukt til å pumpe vann til kunstige vanningssystemer. I Hellas brukte man vindmøller for nesten 2000 år siden, i Persia (dagens Iran) ble de brukt 600 år e.kr., mens vindmøllene kom til resten av Europa med korsfarerne først på 1100-tallet.[5]

I middelalderen begynte man å bruke vindkraft. Vindmøller spilte også en stor rolle under tørrlegging og gjenvinning av land fra Nordsjøen i deler av Nederland, samt oppdyrking av prærien i USA og Australia, der de ble brukt til å pumpe opp vann. Til Sverige kom vindmøllene på begynnelsen av 1300-tallet, der de ble brukt til å male korn og pumpe vann.

Mellom Nederland og Danmark er kysten og landet innafor flatt og godt egnet for vindmølledrift. Da var det ikke snakk om å utvinne elektrisk energi, vindmøller ble tatt i bruk for å drive innretninger, som ble brukt til handverk og landbruk. Vindmøllene ble brukt til å male korn, papirproduksjon, noen malte fargepigmenter til både hus- og kunstnermaling, mens atter andre malte kryddere eller drev et batteri av remskiver som drev sagblader, dreiebenker, boremaskiner osv. Ulike typer vindmøller utgjorde Nederlands første industriområde, nord for Amsterdam. Noen av møllene i dette området har blitt beholdt og er en del av friluftsmuseet Zaanse Schans. Den indre mekanikken med tannhjul og drev, var til å begynne med av tre, men jern og messing kom fort i bruk. Den mest avanserte mekanismen var den som roterte hele møllehuset etter hvert som vinden dreide.

Norge hadde rikelig med vannkraft til å drive møller og kverner; derfor ble det bygget bare et fåtall vindmøller i landet vårt, og de fleste hadde kort levetid. I den senere tid har man i Norge begynt å bruke vindmøller til produksjon av elektrisk kraft. Det er blitt utbygget en del anlegg langs kysten, og flere prosjekter er under planlegging.

Vindkraft brukes ikke bare til vindmøller. Den har også blitt utnyttet i årtusener til å drive for eksempel seilbåter framover sjøen. Seilfly bruker oppadgående vinder til å holde seg oppe.

Den britiske faktasjekkredaksjonen FullFact har tidligere sett på en påstand om at det kreves mer energi å produsere vindmøller enn de selv produserer gjennom sitt livsløp. De konkluderte med at påstanden var feil.[6]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Vindmølle». naob.no. Det Norske Akademis ordbok. Besøkt 16. august 2020. «BETYDNING OG BRUK : 1 OM ELDRE (ISÆR UTENLANDSKE) FORHOLD mølle til å male korn, hvor møllesteinene blir drevet av et stort hjul med fire armer som dreies av vinden. 2 ENERGI konstruksjon med roterende vinger som drives av vinden | jf. vindturbin 3 leketøy som består av en stang forsynt med vingeblad som roterer i vinden» 
  2. ^ «Mølle». naob.no. Det Norske Akademis ordbok. Besøkt 16. august 2020. «ETYMOLOGI trolig dansk form mølle, av gammeldansk mylna, tilsvarer norrønt mylna, via gammelsaksisk mulin, mulina eller gammelengelsk mylen, fra senlatin molina 'mølle', avledet av latin mola 'møllestein, kvernstein'; beslektet med male; i denne betydningen forkortet form av tredemølle» 
  3. ^ «Møller». naob.no. Det Norske Akademis ordbok. Besøkt 16. august 2020. 
  4. ^ Vindmølle eller vindturbin Språkrådet, besøkt 16. august 2020
  5. ^ Gimbel, Jean (2003). The Medival Machine. The industrial revolution of the middle ages. ISBN 0-7607-3583-2. 
  6. ^ Panjwani, Abbas (27. februar 2019). «Overblown: Wind turbines don’t take more energy to build than they will ever produce». fullfact.org. Full Fact. Besøkt 16. august 2020. 

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]