Kulisse

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

En kulisse er en del av dekorasjonen på en teaterscene.

Kulissene skal fremheve at skuespillet foregår i et tredimensjonalt rom, som ofte er større enn scenen.De er derfor laget for å skape en illusjon om hvilket miljø handlingen foregår i.

Noen kulisser er bare beregnet til å bli sett, som for eksempel en bakgrunnskulisse, mens andre skal klatres i, for at skuespillere og statister skal vises i flere høyder.(eksempel: balkongscenen i Romeo og Julie).

Felles for alle kulisser er at de består av fasader på den/de side(r) publikum ser, mens resten består av rammeverk og luft. Større teatere holder seg ofte med egne teatermalere som sørger for at farger, dekor og perspektiv blir riktig. Godt lagede kulisser kan nærme seg trompe l'oeil i å gi illusjon av noe som ikke er der.

Kulisser har vært brukt som en del av krigføring. Tordenskjolds soldater er eksempel på bruk av levende kulisser ved at han fikk kvinner til å kle seg i uniform og eksersere og gå vakt med kosteskaft som geværpiper for illudere en større militær styrke.

Det ble blant annet anlagt flere «flyplasser» i England under den andre verdenskrig for å få Luftwaffe til å kaste bort ammunisjonog bomber. På motsatt side anla tyskerne tilsvarende kulisseanlegg, for eksempel på Jarlsberg flyplass utenfor Tønsberg, Kamuflasje kan også betraktes som en slags kulisselaging, ved at man etterligner naturen for å gå i ett med den.

Se også[rediger | rediger kilde]