Veikryss

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Et typisk plankryss, i Kharkiv.

Et veikryss er et sted der minst to forskjellige veier forbindes på en eller annen måte. Det skilles mellom plankryss (hvor veiene møtes i samme plan) og planskilte kryss (hvor veiene møtes i to eller flere plan).

Plankryss[rediger | rediger kilde]

De fleste veikryss er plankryss. Her møtes veiene på samme plan, slik at det uten videre er mulig å skifte fra en veien til en annen. Trafikken i slike kryss reguleres av trafikkregler. I mange kryss reguleres trafikken av skilt eller trafikklys. Dersom slike ikke finnes, gjelder høyreregelen i Norge, dette betyr at kjøretøy har vikeplikt for trafikk fra høyre.

Planskilte kryss[rediger | rediger kilde]

Lodalsbruene i Oslo er et eksempel på et planskilt kryss.

For å unngå forsinkelser og ulykkesrisiko som kan forårsakes av kryssende trafikkstrømmer, blir veiknutepunkter mange ganger utført som planskilte kryss. Veiene møtes i så fall på ulike plan, trafikkstrømmene skilles her ved hjelp av broer eller tunneler. For at en trafikant skal kunne skifte fra en vei til en annen blir det her bygget ramper mellom de forskjellige veiplanene. På en vei med motorveistandard må alle kryss være planskilte, trafikken på den kryssende veien kan her ha kryssende trafikkstrømmer. Hvor to motorveier krysser hverande blir hele krysset bygd som trafikkmaskin slik at ingen av de to veiene har trafikkstrømmer som kan krysse hverandre.

Se også[rediger | rediger kilde]