Stumpneshorn

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Stumpneshorn
Stumpneshorn
Vitenskapelig(e)
navn
:
Ceratotherium simum
Burchell, 1817
Norsk(e) navn: stumpneshorn,
hvitt neshorn
Biologisk klassifikasjon:
Rike: Dyreriket
Rekke: Ryggstrengdyr
Klasse: Pattedyr
Orden: Upartåede hovdyr
Familie: Nesehornfamilien
IUCNs rødliste: [1]
ver 3.1
UtryddetUtryddet i vill tilstandKritisk truetSterkt truetSårbarNær truetLivskraftigStatus iucn3.1 NT-no.svg

NT — Nær truet

Habitat: terrestrisk, savanne og krattskog
Utbredelse: se kartet
Utbredelseskart for Stumpneshorn
Underarter:
  • nordlig stumpneshorn
  • sørlig stumpneshorn

Stumpneshorn eller hvitt neshorn (Ceratotherium simum) er en av to afrikanske neshorn (Rhinocerotidae); den andre er spissneshorn. Selv om arten av og til kalles hvitt neshorn er ikke dette enorme pattedyret hvitt, men varierer snarere fra grått til gulbrunt i utfarging.

Beskrivelse[rediger | rediger kilde]

Stumpneshorn er det fysisk største av alle neshorn. Det kan bli cirka 4 meter langt og omkring 190 cm i skulderhøyde. Hannen blir normalt større enn hunnen. Kroppen er tønneformet og massiv. Ekstra store eksemplarer kan veie opp mot 3 tonn, selv om 1,7–2,3 tonn er mer typisk (avhengig av kjønn).[2] Et særtrekk er artens godt definerte skulderpukkel. Det enorme hodet er sadelformet og har normalt to horn, som begge kjønn bærer. Hannens horn blir imidlertid gjerne større enn hunnens. Stumpneshorn kan leve til de blir omkring 45 år gamle.

Stumpneshorn er normalt lite aggressive og uredd mennesker, noe som gjør arten svært utsatt for krypskyttere, som er ute etter de verdifulle hornene (elfenben). Arten inngår blant Afrikas fem store, sammen med løve, leopard, kafferbøffel og afrikansk savanneelefant.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Stumpneshorn er den mest tallrike av neshornartene. Det var utbredt i to distinkte populasjoner; en i Sentral-Afrika og en i det sørøstlige Afrika, hvorav cirka 98,5 prosent (4000–5000 dyr) befinner seg i Sør-Afrika, Namibia, Zimbabwe, Kenya og Uganda. Den nordlige populasjonen er i praksis utdødd. Tre dyr fantes bevart i reservatet Ol Pejeta i Kenya, der den eneste hannen, kjent under navnet «Sudan», døde i mars 2018. De to gjenværende hunnene har lite mulighet til å bære fram avkom selv om inseminasjon skulle vise seg mulig.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Emslie, R. 2012. Ceratotherium simum. In: IUCN 2013. IUCN Red List of Threatened Species. Version 2013.1. Besøkt 2013-11-18
  2. ^ Macdonald, D. (2001) The New Encyclopedia of Mammals. Oxford University Press, Oxford.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]