Château de Chantilly

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Fronten og gårdsplassen ved Château de Chantilly

Château de Chantilly er et historisk viktig fransk slott, som ligger i byen Chantilly, 38 km nordøst for Paris. Slottet består av to bygninger; Grand Château, som ble ødelagt under den franske revolusjonen og gjenoppbygd på 1870-tallet, og Petit Château som ble bygd ca. 1560 for Anne de Montmorency (1493–1567). Slottet eies av Institut de France, som holder det åpent for publikum.

Eiendommens historie starter i 1484, da Chantilly kom i familien Montmorencys eie. Den første bygningen, som ikke eksisterer lenger, men er erstattet av Grand Château, ble bygd i 1528-31 for Frankrikes Konnetabel Anne de Montmorency, av Pierre Chambiges. Petit Château ble også bygd for ham (Anne), ca. 1560, trolig av Jean Bullant. I 1632, etter Henrik IIs død, ble slottet overtatt av Louis II av Bourbon, Prins av Condé, som arvet den av sin mor, som var en Montmorency.

Det opprinnelige huset ble ødelagt under den franske revolusjonen. Det ble reparert til en beskjeden standard av den siste fra Condé-familien, men ble fullstendig gjenoppbygd i 1875-81 av Henri d’Orleans, duc d'Aumale, etter design av Honore Daumet. Duc d'Aumale testamenterte eiendommen til Institut de France.

Hagen og fontenene ved Château de Chantilly

Slottets kunstutstilling er en av Frankrikes største samlinger av historiske malerier, etter Louvre. Særlig har den mange franske malerier og bokillustrasjoner fra 14- og 1500-tallet. Biblioteket inneholder over 700 manuskripter og 12 000 bøker, bl.a. en bibel av Gutenberg.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Søsterslott: