Leknes

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Denne artikkelen er om Leknes i Vestvågøy kommune. For Leknes i Leka kommune, se: Leknes (Leka). For Leknes i Lindås se: Leknes (Lindås)
Leknes
Storgata i Leknes
LandNorges flagg Norge
FylkeNordland
KommuneVestvågøy
Postnummer8370 Leknes
Areal2,7 km²
Befolkning3 763[a] (2023)
Bef.tetthet1 393,7 innb./km²
Høyde o.h.10 meter
Kart
Leknes
68°08′51″N 13°36′41″Ø

Leknes (samisk: Liehkke) er en by og administrasjonssenteret i Vestvågøy kommune i Nordland. Leknes fikk bystatus etter vedtak i kommunestyret 14. september 2002, og er nå sammen med Svolvær en av to byer i Lofoten. Tettstedet Leknes har 3 763 innbyggere per 1. januar 2023[1], og er tettstedet med størst befolkningsvekst i Lofoten og Vesterålen i perioden 2000 til 2008.[2]

Geografi[rediger | rediger kilde]

Leknes ligger i et småkupert myrområde dypt inne i Buksnesfjorden i Vestvågøy kommune. Leknes er avgrenset i nordøst av Leknes lufthavn og store myrlandskaper, og i sør/sørøst av Europavei 10 og Buksnesfjorden. Men Leknes vokser stadig utover sine grenser (særlig mot øst og sør), og E10 er ikke lenger en like klar grense som den var tidligere.

Sammen med nabotettstedet Gravdal og stedet Fygle utgjør Leknes en nesten sammenhengende bebyggelse på 4 220 innbyggere per 1. januar 2009. Leknes og Fygle vokste sammen tidlig på 1980-tallet.

Berggrunnen tilhører Lofoten-eruptivene. På Leknes finnes også en suprakrustal serie som tilhører Leknes-gruppen og består av kvartsitt, glimmerskifer, amfibolitt og marmor.

Sola over horisonten og mulighet for midnattssol på Leknes fra soloppgang 26. mai til solnedgang 18. juli. Siste soloppgang før mørketida er 7. desember og første soloppgang etter mørketida er 5. januar.

Samfunn[rediger | rediger kilde]

Leknes svømme- og idrettshall

Leknes har mange sentrale funksjoner for Vestvågøy kommune og for Vest-Lofoten, som idretts- og svømmehall, videregående skole og lensmannskontor.

Leknes lufthavn er blant de mest trafikkerte kortbaneflyplassene i Norge[3] med daglige avganger til Oslo, Bodø, Svolvær og Røst. Leknes fungerer også som et knutepunkt for bussruter i Lofoten. Havna ved Leknes er mye besøkt av cruiseskip, med over 60 anløp i 2008.[4] E10, som er hovedferdselsåren i Lofoten, går like utenfor Leknes sentrum og knytter Leknes til resten av Lofoten og videre til det norske fastlandet.

Lokalavisa for Vest-Lofoten, Lofot-Tidende, holder til på Leknes. I tillegg har regionsavisene Avisa Nordland og Lofotposten kontor på Leknes.

Leknes har en adventistkirke, et forsamlingshus som tilhører den lokale pinsemenigheten, et forsamlingshus som tilhører den Læstadianske forsamlingen, og et menighetshus som tilhører Den norske kirke.

Næringsliv[rediger | rediger kilde]

Leknes har et veldig bredt utvalg av butikker i forhold til innbyggertallet, og fungerer som handelssentrum for Vest-Lofoten. Lofotsenteret, som er et av Nord-Norges største kjøpesentre, ligger i Leknes sentrum.[2]

Viktige bedrifter i Leknes:

Historie[rediger | rediger kilde]

Leknes vokste fram som sentrum for Vestvågøys jordbruksbygder. Utviklingen skjøt fart først etter kommunesammenslåingen i 1963, der øyas daværende fire kommuner Buksnes, Hol, Valberg og Borge ble slått sammen til kommunen Vestvågøy. Leknes er dermed et av de få steder i Lofoten som ikke er basert på fiske, og som ikke har sentrum ved havet. På grunn av dette, og fordi stedet har opplevd sterk vekst de siste årene, har Leknes ikke den tradisjonelle arkitekturen med rorbuer som andre tettsteder i Lofoten.

På 60- og 70-tallet ble det bygd en del trebyginger med butikk i første etasje og bolig i andre etasje i Leknes sentrum. Disse bygningene blir nå gradvis erstattet av moderne næringsbygg, og Leknes er i ferd med å anta en mer bymessig struktur, med handel og forretninger i sentrum og boligområder utenfor sentrum.

Kulturminner[rediger | rediger kilde]

Ved Leknes finnes restene av et stort hustuftanlegg, bebodd ca. 100-200 e.Kr. På Holsøya sør for Leknes er det funnet 60 jernaldergravrøyser av ulike typer, mange med bautasteiner. På Holsneset like ved finnes Nord-Norges største nausttuft, 44 m langt, fra vikingtiden.

Kultur[rediger | rediger kilde]

I Lofothallen arrangeres det konserter med kjente norske og utenlandske artister. Årlige arrangement i Leknes er Lofoten Countryfestival og Høstvekka som arrangeres på høsten. I Leknes sentrum ligger Meieriet Kino og Meieriet Bibliotek. På Fygle, like utenfor Leknes, ligger bygdemuseet Vestvågøy museum.

Innbyggere fra Leknes kalles gjerne for Leknesværinger, og stedsnavnet uttales lokalt som "Lækk-nes".

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Tettsteders befolkning og areal». Statistisk sentralbyrå. 12. desember 2023. Besøkt 12. desember 2023. 
  2. ^ a b Lofotposten 4. juli 2008
  3. ^ «Arkivert kopi». Arkivert fra originalen 28. desember 2010. Besøkt 15. juli 2008. 
  4. ^ [1], besøkt 13. juni 2009

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]