Stathelle

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Stathelle
Stathelle sett fra Breviksbrua.
LandNorges flagg Norge
Kart
Stathelle
59°02′43″N 9°41′49″Ø

Stathelle til venstre og Brevik til høyre. Europavei 18 over Grenlandsbrua (bakerst). Frierfjorden i bakgrunnen og Langesundsfjorden i forgrunnen.

Stathelle er en by i Bamble kommune i Telemark. Byen har ca. 6336 innbyggere, og ligger på vestsiden av der Langesundsfjorden, Frierfjorden og Eidangerfjorden møtes og er den øvre delen av Langesund/Stathellehalvøya. Byen var tidligere et ladested under Skien, og egen kommune inntil 1964 da den ble en del av Bamble kommune. Via Breviksbrua (riksvei 354, tidligere E18), og Grenlandsbrua (nåværende E18) har Stathelle veiforbindelse med Porsgrunn kommune.

«Gamle Stathelle» var et pittoresk område med trange gater. Alti Brotorvet er et moderne kjøpesenter i byens sentrum. Riksantikvar Jørn Holme uttalte på Dagsrevyen 21. november 2012 at han vil fjerne Stathelle fra listen over nasjonale kulturhistoriske miljøer som en konsekvens av utbyggingen av Alti Brotorvet. På Rugtvedt på andre siden av Høgenheifjellet er det et steinaldermonument.

Stathelle og Langesund i Bamble kommune og Brevik i Porsgrunn kommune er Grenlandsområdets tre kystbyer. Det bor noe over 100 000 mennesker i hele Grenland. Stathelle er en del av den store flerkjernebyregionen i Grenland, som SSB kaller tettstedet Porsgrunn/Skien, som Stathelle de senere år har vokst sammen med. Det tidligere Stathelle tettsted hadde 6 336 innbyggere per 2008. Delområdet Stathelle, som omfatter grunnkretsene Stathelle, Krabberødstrand, Krabberød, Eikstrand, Eik og Grasmyr, hadde 5 131 innbyggere per 2016.[1]

Stathelle kommune[rediger | rediger kilde]

Stathelle er også navn på en tidligere kommune i Telemark, ladestedet ble opprettet ved kgl.res. av 21. februar 1774,[2] og ble egen bykommune fra 1851. I 1964 ble bykommunene Stathelle og Langesund slått sammen med Bamble kommune. Stathelle kommune var før kommunesammenslåingen kun på 0,3 km². Områdene Krabberødstrand, Kjellestad og Ekstrand hørte naturlig til Stathelle byområde, men lå altså i Bamble kommune.

Kort historikk og næringsvirksomhet[rediger | rediger kilde]

Midt på 1800-tallet var Stathelle et driftig ladested, preget av det store handelshuset til konsul Albert Blehr d.y. på Kjellestad. Handelshuset ble bygd i 1840 og brant våren 1918. Blehr var en av landets største trelasteksportører. Han var også en betydelig skipsreder. Mange av skipene bygde han selv på verftet på Krana. Det er i dag ingen minner igjen etter skipsverftene. I dag er det småbåthavn og en park i samme området. Parken ble anlagt i begynnelsen av 1950-årene. Den har fontene-ringen fra gamle Kjellestad gård som midtpunkt. I 1907 hadde Stathelle besøk av kong Chulalongkorn av Siam, som var på rundreise i Europa.

Breviksbrua kom i 1962. Vegfarende langs den daværende Sørlandske hovedvei (mellom Oslo og Stavanger) måtte fram til 1962 ta ferge mellom byene Brevik og Stathelle. De siste årene var det til tider kilometerlange fergekøer. Fra slutten av 1960-årene frem til begynnelsen av 1970-årene økte innbyggertallet i og rundt Stathelle med flere tusen mennesker. Flere store boligfelt ble bygd ut.

Hovedgaten i Stathelle sentrum er Strandgata. I "Gata", som folk i Stathelle pleide å kalle den, lå det mange småbutikker. På begynnelsen av 1970-tallet flyttet Bamble og Langesund sparebank fra sitt lokale i Strandgata til et nytt lokale bygget der det tidligere hadde ligget to idylliske dammer, Hekkelsmyr og Bergedammen. På samme tid flyttet også Samvirkelaget til samme område. Bamble-politikerne ønsket å utvikle "bruhodeområdet" ved Breviksbrua. Brotorvet kjøpesenter ble bygd og senere utvidet. Senteret er pr. november 2012 på 34 000 kvadratmeter og har 85 virksomheter. Kjøpesenteret ligger rett ovenfor den gamle trehusbebyggelsen i Stathelle.

Hansen & Arntzen Co AS i Ekstrand ble etablert i 1929. Det er en familiebedrift. Bedriften er viden kjent for sine betydelige reparasjons-og restaureringsoppdrag. Mange kjente skip har blitt restaurert der, blant annet KS «Norge» og DS «Turisten».

Ekstrand Verksted har blant annet bygging av stålkonstruksjoner, ofte som underleverandør til skipsbygging, moduler og flytende offshoreinstallasjoner. Verkstedet har også ferdigstilt mange taubåter, lektere mv.

Skoler[rediger | rediger kilde]

Grasmyr finner man Bamble VGS og Grasmyr ungdomsskole. En annen utdanningsinstitusjon finner man på Gjermundsholmen (Croftholmen) på nedre Stathelle, her holder Croftholmen VGS for yrkesfag til. Stathelle barneskole ligger i området Kjellestad. Stathelle barneskole er en av landets største barneskoler. Noen grunnskoleelever fra Stathelles er elever ved International School Telemark, som ligger ca. 10 minutter unna, på Hovet i Porsgrunn kommune.På Rugtvedt,ca 2 km unna,ligger Rugtvedt barne- og ungdomsskole. Bamble hovedbibliotek ligger også på Stathelle.

Byvåpen[rediger | rediger kilde]

Stathelle hadde før kommunesammenslåingen eget byvåpen, og dagens kommunevåpen for Bamble er tilnærmet identisk med Stathelles gamle byvåpen. Det er kun gjort små endringer.

Kjente personer fra Stathelle[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Tabell: 04317: Folkemengde, etter grunnkrets». 08140301 Stathelle (511), 08140302 Krabberødstrand (414), 08140303 Krabberød (830), 08140304 Eikstrand (654), 08140305 Eik (1132), 08140306 Grasmyr (1590). Statistisk sentralbyrå. Besøkt 26. februar 2016. 
  2. ^ Sem, Gunnar (1974). Stathelle. xx#: Stathelle kommune : Stathelle vel. s. 14.