Åndalsnes

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Åndalsnes
Åndalsnes
Åndalsnes sett fra Nebba
Land Norge Norge
Fylke Møre og Romsdal
Kommune Rauma
Areal 2.7 km²
Befolkning 2 264[a] (2012)
Bef.tetthet 838,5 innb./km²
Postnummer 6300 Åndalsnes

Åndalsnes er en by og er administrasjonssenter for Rauma kommune i Møre og Romsdal. Tettstedet Åndalsnes har 2 264 innbyggere per 1. januar 2012. Postadressen er 6300 Åndalsnes.

Byen ligger ved utløpet av elva Rauma i Romsdalsfjorden. Byen er omkranset av høye fjell på opptil 1800 m, med Trolltindene, Vengetindene og Romsdalshorn som de mest markante.

Åndalsnes har betydelig turisttrafikk og har cruisehavn med rundt 30 anløp årlig. Stedet er et senter for fjellsport i Norge. I juli hvert år arrangeres Norsk Fjellfestival. Samt flere musikkfestivaler blant annet Trollblues og RaumaRock.

Det er tre skoler på Åndalsnes, Rauma videregående skole, Åndalsnes barneskole og Åndalsnes ungdomsskole.

Rauma kulturhus ble innviet 14. september 2007. Der er det kinosal, bibliotek, forestillingssal og øvingslokaler.

Åndalsnes sentrum, sett fra Nebba

Kommunikasjon[rediger | rediger kilde]

Utsikt over den innerste delen av Romsdalsfjorden med Åndalsnes oppe til venstre i bildet.

Åndalsnes er et betydelig kommunikasjonssenter med atskillig industri, og er handels,- og servicesenter i indre Romsdal. Stedet er et viktig trafikknutepunkt der riksvei 64 til Molde tar av fra europavei 136 mellom Ålesund og Dombås, og Åndalsnes stasjon er dessuten endestasjonen på Raumabanen, den eneste jernbanestrekningen i Møre og Romsdal.

I tidsperioden fra Raumabanen åpnet til de tre byene i fylket fikk hver sin flyplass var Åndalsnes fylkets store kommunikasjonssenter. De tre byene hadde alle sine korresponderende rutebusser til og fra togene på Raumabanen.

Historikk[rediger | rediger kilde]

Navnet Åndalsnes er sammensatt av gårdsnavnene Åndal og Nes, sammensatt første gang da poststedet Aandalsnæs åpnet i 1888. Tolkningen av Åndal er usikker, kanskje egentlig Åmdal etter gammelnorsk amr for rustrød eller mørk.

I 1860-åra ble veien ned Romsdalen til gårdene Åndal og Nes ferdig, og det nye stedet Åndalsnes vokste fram. Turistskipene valgte etterhvert Åndalsnes som havn og i løpet av 1880-åra vokste stedet fram som det nye turistsenteret i Romsdal.

Åndalsnes ble virkelig sentrum i indre Romsdal etter at Raumabanen ble åpnet i 1924.

Tidlig i den andre verdenskrig, spilte Åndalsnes en viktig rolle, under felttoget i Norge 1940. Her ble britiske styrker landsatt 1217. april. Sentrum av Åndalsnes ble ødelagt etter tyske bombeangrep ved den tyske invasjonen 23. april 1940. Britene forlot Åndalsnes 2. mai og etterlot seg mye ødelagt krigsutstyr.

Rauma kommunestyre vedtok i 1996 at Åndalsnes kan benytte betegnelsen by.

Media[rediger | rediger kilde]

Sport[rediger | rediger kilde]

Annet[rediger | rediger kilde]

Bildegalleri[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Møre og RomsdalstubbDenne Møre og Romsdalrelaterte artikkelen er dessverre kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.