Aigisthos

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Aigisthos ble myrdet av OrestesLouvre

Aigisthosgeit styrke») var i gresk mytologi sønn av Thyestes og hadde en datter som het Pelopia.

Thyestes følte at han ble frarøvet den mykenske tronen på uredelig vis av sin bror Atrevs. De to kjemper frem og tilbake flere ganger. I tillegg hadde Thyestes en affære med konen til Atreos, Airope. Som hevn drepte Atrevs Thyestes' sønner og serverte dem til ham uten at han visste det. Etter at han spiste sine egne sønners kropper, ba Thyestes et orakel om hvordan han best kunne få hevn. Rådet var å fostre en sønn med sin egen datter Pelopia og at hans sønn ville drepe Atrevs.

Da Aigisthos ble født, var hans mor skamfull av sin handling. Hun forlot ham og han be oppfostret av gjetere og foret av en geit. Atreos visste ikke om barnets opphav, tok ham til seg og oppfostret ham som sin egen sønn. Da Aigisthos ble voksen, avslørte Thyestes hans virkelige opphav, at han var både far og morfar til Aigisthos som så drepte Atrevs og tok tronen.

Aigisthos og Thyestes hersket sammen over Mykene og sendte Atrevs' sønner, Agamemnon og Menelaos, i eksil til Sparta hvor kong Tyndareos gav dem sine døtre, Klytaimnestra og Helena som koner. Da han døde, gav Tyndareos sin trone til Menelaos som så hjalp Agamemnon til å kaste Aigisthos og Thyestes.

Etter at Agamemnon dra fra Mykene til trojanerkrigen, ønsket Aigisthos å forføre hans kone, Klytaimnestra (mor til Erigone). Agamemnon etterlot Klytaimnestra med en sanger. Så lenge sangeren var tilstede, motstod Klytaimnestra Aigisthos. Han tok så sangeren til en øde øy, og Klytaimnestra ble forført. Da kongene ko, tilbake etter den ti år lange krigen, hjalp Aigisthos Klytaimnestra med å drepe Agamemnon og hans nye komkubine Kassandra. De hersket etter dette over Mykene i syv år.

Åtte år senere kom Agamemnons sønn, Orestes, og hans datter Elektra tilbake til Mykene og drepte både Klytaimnestra og Aigisthos. Mens Orestes besøkte Ifigeneia i Krim mye senere, tok Aigisthos sønn, Alete, over Mykene. Orestes drepte ham da han kom tilbake.