Trentino-offensiven

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Trentino-offensiven
Konflikt: Italiafronten under første verdenskrig

Ødelagt vegetasjon i Trentino, tre år etter slaget
Dato15. mai10. juni 1916
StedSlettene mot Asiago
45°54'7"N 11°30'32"Ø
ResultatItalia stanset Østerrike-Ungarns framrykning
Stridende parter
Italias flagg Kongedømmet ItaliaØsterrike-Ungarns flagg Østerrike- Ungarn
Kommandanter og ledere
Italias flagg Luigi CadornaØsterrike-Ungarns flagg Franz Conrad von Hötzendorf
Styrker
172 bataljoner
850 kanoner
300 bataljoner
2 000 kanoner
Tap
12 000 drept
80 000 såret
50 000 krigsfanger
15 000 drept
75 000 såret
15 000 savnet eller krigsfanger
Italiafronten
Isonzo 1Isonzo 2Isonzo 3Isonzo 4Isonzo 5TrentinoIsonzo 6Isonzo 7Isonzo 8Isonzo 9Isonzo 10OrtigaraIsonzo 11CaporettoPiaveVittorio Veneto


Trentino-offensiven, også kalt slaget om Asiago (italiensk: Battaglia degli Altipiani), med kallenavn tysk: StrafexpeditionStraffeekspedisjon») av østerrikerne, var en motoffensiv igangsatt av Østerrike-UngarnItaliafronten under første verdenskrig.

Den ble igangsatt 15. mai 1916 med en uventet framrykking mot byen Asiago i Provinsen Vicenza, som nå ligger i det nordøstlige Italia, men som den gang lå på grensen mellom Italia og Østerrike-Ungarn.

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Den østerrikske-ungarske øverstkommanderende Franz Conrad von Hötzendorf hadde allerede i en periode argumentert for en straffeekspedisjon mot Italia som følge av landet hadde forlatt Sentralmaktene og brutt Trippelalliansen fra 1882. Straffeekspedisjonen hadde som mål å slå ut de italienske styrkene og avskjære de italienske styrkene som kjempet ved Slagene ved Isonzo, de italienske styrkene ved Belluno og i det østlige Trentino ved å nå fram til Venezia.

Conrad von Hötzendorf hadde i de forutgående årene gjennom feltstudier funnet ut hvor det beste stedet for en offensiv kunne være. Det var ikke så mange korridorer å rykke fram gjennom, siden det meste av grensene, og dermed fronten mellom de to land gikk gjennom Alpene og den lille italienske framgangen hadde gjort en planlegging enda vanskeligere.

Conrad von Hötzendorf forsøkte å overtale sin den tyske kollega Erich von Falkenhayn om å overføre tyske styrker fra Galicia, men dette ble avslått at Italia og Tyskland på dette tidspunktet ikke hadde erklært krig, denne kom først tre måneder senere.

Kampene[rediger | rediger kilde]

Til tross for sterk italiensk motstand, rykket de østerriksk-ungarske strykene langsomt framover gjennom det krevende fjellandskapet, men til slutt ble forsyningssituasjonen for vanskelig og offensiven falt sammen, og 26. juni kunne italienerne begynne en motoffensiv hvor de erobret tilbake en del av de tapte områdene, blant annet Asiago. Totalt klarte ikke de østerriksk-ungarske styrkene å rykke mer enn 19 km fram under denne offensiven. Italienerne svarte også med en sjette offensiv ved Isonzo, og denne gangen lyktes de med å erobre Gorizia 9. august.

Autoritetsdata