Trentino

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Den autonome provinsen Trento
Provincia autonoma di Trento

Flagg

Våpen

LandItalias flagg Italia
RegionTrentino-Syd-Tirol
StatusProvins
Grunnlagt1972
Adm. senterTrento
Postnummer38121–38123
Retningsnummer0439
Areal6 203 km²
Befolkning527 000 (2011)
Bef.tetthet84,96 innb./km²
Kommuner166
Kartet viser Den autonome provinsen Trentos plassering i Italia
Kartet viser Den autonome provinsen Trentos plassering i Italia
Kart
Trentino
46°03′59″N 11°07′33″Ø

Utsikt fra slottet i Trento

Trentino, offisielt Den autonome provinsen Trento, er en av to autonome provinser i regionen Trentino-Syd-Tirol i det nordlige Italia. Trento er provinsens hovedstad. Det var 526 500 innbyggere ved folketellingen i 2011.

Geografi[rediger | rediger kilde]

Trentino grenser:

Trentino kan grovt inndeles i seks regioner:

Alle de nevnte dalene har flere større eller mindre sidedaler.

De viktigste fjellgruppene i Trentino er Ortlermassivet i nordvest (3769 moh. i Monte Cevedale), Dolomittene i nordøst (3342 moh. i Marmolada), Adamellomassivet i vest (3556 moh. i Presanella), Brenta-massivet nord for Gardasjøen (3176 moh. i Cima Tosa) og Vicenza-Alpene i sydøst (2218 moh. i Monte Baldo).

Kommuner, byer og administrativ inndeling[rediger | rediger kilde]

Trentino består av 166 kommuner, som er gruppert i 15 distrikter (comunità di valle eller «dalfellesskap»):

De største byene i Trentino er:

Språk[rediger | rediger kilde]

Trentino er nesten rent italienskspråklig (96 %). Italiensken i Trentino er beslektet med venetianske dialekter, men i vest er det en merkbar påvirkning av lombardiske dialekter.

I tillegg fins det tre anerkjente språkminoriteter i provinsen. Den største er det ladinske språket, som tales i Fassadalen. De to andre er varianter av tysk som tales i hhv. Bersntol (mòcheno) og Lusern (zimbrisk).

Historisk (i middelalderen) har provinsen hatt en viss andel tysktalende, spesielt i Trento. Inntil italieniseringen i 1920-årene fantes det også flere kommuner som var zimbrisktalende.

Historie[rediger | rediger kilde]

Trentino er omtrent sammenfallende med området til fyrstbispedømmet Trento, som bestod inntil sekulariseringen i 1803. Etter dette kom Trentino til keiserriket Østerrike som en del av fyrstegrevskapet Tirol, som det på det verdslige plan allerede hadde vært avhengig av siden middelalderen. På tysk ble Trentino også betegnet som Welschtirolvelsk Tirol»). Ifølge St. Germain-traktaten fra 1919 kom Trentino og Syd-Tirol til Italia. Se Tirols historie for flere detaljer.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]