Australia under første verdenskrig

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Australske soldater ved Chateau Wood i Ypres i 1917.

I Australia ble utbruddet av første verdenskrig mottatt med entusiasme. Allerede før Storbritannia erklærte krig mot Tyskland hadde Australia lovet å støtte Imperiet. Etter krigsutbruddet begynte Australia umiddelbart å forberede tropper til utenlandstjeneste. Den første kampanjen Australia var del av var å invadere Tysk Ny-Guinea med den nyopprettede Australian Naval and Military Expeditionary Force. Samtidig ble 1. australske imperiestyrke (First Australian Imperial Force, forkortelse AIF) opprettet og trenet for utenlandsoppdrag.

AIF forlot Australia i november 1914. Deres første oppdrag var i Egypt for å beskytte Suezkanalen mot angrep fra Det osmanske riket. Tiden i Egypt ble preget av mye stillstand.

Tidlig i 1915 jobbet marineministeren Winston Churchill med en plan for å få Det osmanske riket ut av krigen. Planen besto av en landgang i Dardanellene ved Gallipoli-halvøya. Målet var å rykke frem til Konstantinopel og tvinge Det osmanske riket til å inngå fred. De australske troppene i Egypt ble slått sammen med de Newzealandske troppene i Australian and New Zealand Army Corps (ANZAC). Denne styrken landet ved Gallipoli fra 25. april 1915. De neste åtte månedene kjempet anzacene, sammen med britiske og franske allierte en bitter kampanje mot tyrkerne. Det var svært lite fremgang og det utviklet seg kjapt til skyttergravskrig med store tap på begge sider. De allierte hadde store problemer med forsyningene og evakuering av de skadede. Og da vinteren satte inn ble disse problemene forsterket. Styrken ble evakuert tilbake til Egypt i desember 1915.

I Egypt ble styrken forsterket med nye avdelinger fra Australia. Tidlig i 1916 ble det besluttet å sende AIFs infanteridivisjoner til vestfronten. Mesteparten av kavaleriavdelingene ble igjen i Egypt.

Størstedelen av det australske krigsbidraget, fokuserte på hæren, hvor det også ble sent marine og luftstyrker. Skvadroner fra Australian Flying Corps deltok i Midtøsten og ved vestfronten. Royal Australian Navy støttet Royal Navys operasjoner under hele krigen.

I løpet av krigen var spørsmålet om verneplikt et stridsspørsmål i Australia. Folkeavstemningen om verneplikt ble nedstemt to ganger. Australia var en av to stridene land som ikke hadde verneplikt under krigen.

Krigen kostet 60 000 australiere livet og mange fler var invalidisert og ute av stand til å jobbe. Tapene og den økonomiske kostnaden kom til å prege Australia i mellomkrigstiden. For mange Australiere ble Gallipoli-kampanjen sett på som fødestedet for den nye nasjonen. ANZAC-dagen er nasjonal helligdag i Australia og New Zealand.