Hopp til innhold

Fjerde slaget ved Isonzo

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Fjerde slaget ved Isonzo
Konflikt: Italiafronten under første verdenskrig

Frontområdet under slagene ved Isonzo til høyre i kartet
Dato10. november2. desember 1915
StedLangs elven Isonzo fra Monte Nero til Adriaterhavet
45°58'9"N 13°36'40"Ø
ResultatMindre italienske erobringer
Stridende parter
Italias flagg ItaliaØsterrike-Ungarns flagg Østerrike-Ungarn
Kommandanter og ledere
Italias flagg Luigi Cadorna
Italias flagg Hertugen av Aosta
Østerrike-Ungarns flagg Franz Conrad von Hötzendorf
Østerrike-Ungarns flagg Svetozar Borojević von Bojna
Østerrike-Ungarns flagg Erkehertug Eugen av Østerrike
Styrker
370 bataljoner
1 374 artillerienheter
155 bataljoner
626 kanoner
Tap
7 500 drepte
42 000 sårede
4 000 drepte
28 100 sårede
Italiafronten
Isonzo 1Isonzo 2Isonzo 3Isonzo 4Isonzo 5TrentinoIsonzo 6Isonzo 7Isonzo 8Isonzo 9Isonzo 10OrtigaraIsonzo 11CaporettoPiaveVittorio Veneto

Fjerde slaget ved Isonzo ble utkjempet mellom Italia og Østerrike-Ungarn mellom 10. november og 2. desember 1915 på Italiafronten under første verdenskrig. Dette var det fjerde av tilsammen tolv slag ved Isonzo.

I motsetning til de tre foregående angrepene (juni, juli og oktober), varte denne offensiven ganske kort, og blir av og til ansett som å være en del av den forutgående. De fleste kampene var rundt Kras-platået og Gorizia, men angrepet ble iverksatt over hele Isonzo.

De italienske styrkene inntok høydene over Gorizia som ga dem overblikket over byen og Isonzo. De lyktes ikke, tross gjentakende forsøk, å innta Monte Sei Busi. De østerriksk-ungarske brohodene ved Bovec og Tolmin ble utsatt for kraftige bombardement med mange døde.

Som ved de tidligere offensivene døde kampene ut, og det ble i realiteten en våpenhvile på dette frontavsnittet, på grunn av vinterkulden særlig i Kras-området og på mange av forsyninger.

Det østerriksk-ungarske overkommandoen var bekymret på grunn av de høye tapene ved Isonzo, og sendte etter dette slaget den første anmodningen til Tyskland om assistanse på dette frontavsnittet, men Tyskland var på dette tidspunktet ikke i krig med Italia. Av denne grunn intervenerte ikke Tyskland før ellevte slaget ved Isonzo.

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]
Autoritetsdata