Hopp til innhold

Storbritannias historie

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Denne artikkelen omhandler området som i dag kalles Storbritannia. For Det forente kongerike Storbritannia og Nord-Irlands historie, se Storbritannias nyere historie.

Artikkelen inngår i serien om

Storbritannias historie

Stonehenge
Kronologisk

Prehistorisk Britannia

Romersk Britannia

Angelsaksisk bosetning i Britannia

Middelalderens Britannia

Tidlig moderne Britannia

Det moderne Storbritannia

Geografisk

Englands historie

Irlands historie

Skottlands historie

Wales’ historie

Tematisk

Det britiske imperiet

Storbritannias historie er preget av strid mellom de ulike nasjoner på De britiske øyer. England utviklet seg til å bli en dominerende maktfaktor, og ble kjernen i Det forente kongerike Storbritannia og Nord-Irland, staten som i dag dekker størstedelen av øyene.

Storbritannias historie som et forent og eneveldig stat begynte med den politiske forening av kongedømmene England, som omfattet Wales, og kongedømmet Skottland den 1. mai 1707 i henhold til Treaty of Union (Den britiske unionsavtalen) som ble signert den 22. juli 1706,[1] og ratifisert av begge parlamentene i England og Skottland som hver godkjente en Acts of Union 1707 (Forordning om den britiske union i 1707). Unionen dannet Kongeriket Storbritannia,[2] som delte en enkelt og felles konstitusjonell monark og et enkelt parlament i Westminster. Før dette hadde England og Skottland vært adskilte stater, men i en personalunion som følge av Union of the Crowns (Unionen av kronen) i 1603, med politisk, administrativ og kulturelle institusjoner som omfattet regjering, lovsystemer, og bidrag til kunstartene og vitenskapene som hvorav Storbritannia (Det forente kongedømme) ble bygd. Om det nye og forente kongedømmet har historikeren Simon Schama sagt «Hva som begynte med en fiendtlig sammenslutning kom til ende opp med et fellesskap i det mest mektige levedyktige konsern i verden... det var et av de mest forbausende omforminger i europeisk historie».[3] Ytterligere en unionsforordning i 1800 la kongedømmet Irland inn under unionen og dannet Det forente kongerike Storbritannia og Irland.

Perioder[rediger | rediger kilde]

Geografisk inndeling[rediger | rediger kilde]

Stater[rediger | rediger kilde]

Monarker[rediger | rediger kilde]

Temaer[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Articles of Union with Scotland 1707». www.parliament.uk
  2. ^ «The Treaty or Act of the Union» Arkivert 27. mai 2019 hos Wayback Machine.. www.scotshistoryonline.co.uk.
  3. ^ «Britannia Incorporated». Simon Schama (presenter). A History of Britain. BBC One. 22. mai 2001. No. 10. 3 minutter inn i programmet.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]