Den georgisk-armenske krig

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Den georgisk-armenske krig
Dato7.-31. desember 1918
StedBorchaly (Lori) og Akhalkalaki
ResultatIkke avgjort
Stridende parter
ArmeniaGeorgia
Georgisk kavaleri, 1918

Den georgisk-armenske krig var en kortvarig grensekonflikt utkjempet i desember 1918 mellom nylig uavhengige Den demokratiske republikken Georgia og Den demokratiske republikken Armenia, hovedsakelig over kontrollen over tidligere distrikter i Tiflis-guvernementet, i Borchaly (Lori) og Akhalkalaki.

I mars 1918 undertegnet Russland Brest-Litovsk-avtalen, og gikk dermed med på å gi tilbake til Det osmanske riket territorium vunnet under den russisk-tyrkiske krig 1877-78. Disse landområdene var imidlertid ikke lenger under den russiske sentralregjeringens funksjonelle kontroll. De ble snarere administrert i fellesskap av georgierne, armenerne og aserbajdsjanerne gjennom det transkaukasiske kommissariatet. Fredskonferansen i Trabzon hadde til hensikt å løse konflikten, men da konferansen ikke lyktes i å komme frem til en beslutning, satset osmanene på et felttog for å få kontroll over de omstridte landområdene. Under vedvarende angrep ble omsider det transkaukasiske kommissariatet oppløst ved at georgierne, armenerne og aserbajdsjanerne erklærte uavhengige nasjonalstater i rask rekkefølge i slutten av mai 1918. Den 4. juni undertegnet Det osmanske riket Batumi-avtalen med hver av de tre transkaukasiske statene, som førte til en slutt på konflikten og tildelte osmanene den sydlige delen av den etnisk armenske provinsen Lori og distriktet Akhalkalaki. Mot Armenias ønsker, besatte Georgia, støttet av tyske offiserer, den nordlige delen av Lori og opprettet militære utposter langs elven Dzoraget.

Da osmanene undertegnet våpenhvilen i Moudros i oktober, var de deretter pålagt å trekke seg tilbake fra regionen. Armenia tok fort kontroll over landområdet som tidligere var kontrollert av osmanene, og trefninger mellom Armenia og Georgia oppstod fra og med 18. oktober. Åpen krig startet tidlig i desember, etter at diplomatiske forsøk ikke lyktes i å løse tvisten om den omstridte grensen, og fortsatte frem til 31. desember, da det ble undertegnet en våpenhvile, fremforhandlet av britene og franskmennene, som lot det omstridte landområdet være under felles georgisk og armensk administrasjon.

Etterspill[rediger | rediger kilde]

Begge parter undertegnet en fredsavtale i januar 1919, fremforhandlet av britene og franskmennene. Armenske og georgiske tropper forlot territoriet, og begge sider ble enige om å påbegynne samtaler om å utforme en nøytral sone. Den nøytrale sonen ble delt mellom den armenske sovjetrepublikken og den georgiske sovjetrepublikken i 1921.