Hopp til innhold

București-traktaten (1918)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Freden i București av 7. mai 1918 var mellom Romania og Det tyske keiserriket, og erstattet våpenhvileavtalen av 9. desember 1917, som ble inngått etter Russlands sammenbrudd på Østfronten under første verdenskrig.

Fredsforhandlingene for dette området var kompliserte da det var mange land som hadde territorielle krav på hverandre. Romania måtte avgi territorier til Bulgaria, Karpatene til Østerrike-Ungarn og sikre oljeforsyninger og jordbruksoverskudd til Tyskland i 90 år.

Traktaten ble annullert ved våpenhvileavtalen 11. november 1918 etter fredsslutningen etter første verdenskrig. Under Versaillestraktaten måtte Tyskland si fra seg de rettighetene de fikk i București-avtalen, mens Østerrike-Ungarn og Bulgaria mistet de territoriene de fikk i avtalen gjennom henholdsvis Saint-Germain-traktaten og Trianon-traktaten (Østerrike og Ungarn), og Neuilly-sur-Seine-traktaten (Bulgaria).

Hovedpunkter

[rediger | rediger kilde]
  • Romania måtte overlevere Sør-Dobrudsja til Bulgaria, mens resten av området skulle stå under felles kontroll av Sentralmaktene (se kart nedenfor).
  • Romania måtte gi Østerrike-Ungarn kontroll over passene i Karpatene (se kart nedenfor).
  • Romania måtte leie ut sine oljefelter til Tyskland for 90 år.
  • Sentralmaktene anerkjente Romanias union med Bessarabia.