Gorizia

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gorizia/Gorica

Våpen

LandItalias flagg Italia
Region Friuli-Venezia Giulia
ProvinsProvinsen Gorizia (19272017)
Görz (17541867)
ente di decentramento regionale di Gorizia (2020–)
StatusKommune
Innbyggernavngoriziani
Tilstøtende kommunerCollio (Brda) (SLO), Farra d'Isonzo, Mossa, Nova Gorica (SLO), San Floriano del Collio, Savogna d'Isonzo, San Pietro-Vertoiba (SLO).
Postnummer34170
Retningsnummer0481
Areal41,26 km²[1]
Befolkning34 411[2] (2018)
Bef.tetthet834 innb./km²
Høyde o.h.84 meter
ISTAT-nummer031007
Kart
Gorizia
45°56′07″N 13°37′09″Ø

Gorizia (italiensk, slovensk: Gorica, friulisk: Gurize, tysk: Görz) er en by i det nordøstlige Italia. Byen er en grenseby mot Slovenia og på motsatt side av grensen ligger den slovenske byen Nova Gorica. Byen har en slovensktalende minoritet.

Byen har 35 980 innbyggere (2009) og er hovedstaden i den friulisk-juliskvenetiske provinsen Gorizia.

Geografi[rediger | rediger kilde]

Byen legger ved foten av De julianske alpene, på grensen mot Slovenia. Byen er hoved staden i Provinsen Gorizia, og ligger ved bredden av Isonzo og der hvor Vipavadalen kommer ned til Isonzo.

Historie[rediger | rediger kilde]

Middelalderen[rediger | rediger kilde]

Byen utviklet seg rundt et vakttårn eller en tidlig befestning ved Isonzo. Navnet Gorizia er nevnt første gang i et dokument fra 28. april 1001 hvor den tysk-romerske keiseren Otto III overdro befestningen og landsbyen Goriza til patriarkatet Aquileia. Dokumentet omtalen landsbyen som «landsbyen kjent som Goriza i språket til slaverne» («Villa quae Sclavorum lingua vocatur Goriza»).

Grev Meinhard fra den bayerske Meinhardiner adelslinjen, med eiendommer rundt Lienz i Tirol, er nevnt så tidlig som i 1107 som fogd for patriarkatet Aquileia og fikk i len store eiendommer, herunder byen Gorizia, og ble så tidlig som i 1127 kalt Graf von Görz. Områdets grenser varierte gjennom de neste fire århundrene, som følge av kriger mellom Aquileia og andre land, men sentrale områder var hele tiden området rundt Drava nær Lienz og selve Gorizia. Mellom 1100-tallet og tidlig på 1500-tallet var byen det politiske og administrative senteret for det hovedsakelig selvstendige grevskapet Görz, som på høyden av sin makt besto av områder av dagens Goriška, det sørøstre Friuli, Karstplatået, det sentrale Istria og Øst-Tirol.

Under habsburgerne[rediger | rediger kilde]

Grevskapet kom 1500 til Habsburg.

I det østerriksk-ungarske dobbeltmonarkiet hørte Gorizia som hovedstaden i fyrstegrevskapet Görz og Gradisca til Küstenland.

Første verdenskrig[rediger | rediger kilde]

Under kampene på Italiafronten var byen et av hovedmålene for de italienske offensivene langs Isonzo. Byen ble erobret i sjette slaget ved Isonzo av den italienske tredje arme under ledelse av hertugen av Aosta som rykket inn i den sterkt ødelagte byen 8. august 1916. Østerrike-Ungarn og Tyskland gjenerobret byen under Caporetto-offensiven i oktober/november 1917, men ble igjen inntatt av italienske styrker under slaget ved Vittorio Veneto året etter.

Som følge av Trianon-traktaten ble byen etter overført til Italia.

Andre verdenskrig[rediger | rediger kilde]

Kultur og religion[rediger | rediger kilde]

Fra middelalderbyen i Gorizia

Byen er sete for Gorizia erkebispedømme som er et av Italias 42 metropolitanbispedømmer. Sammen med suffraganbispedømmet Trieste utgjør det kirkeprovinsen Gorizia.

Gorizia erkebispedømme (tysk Erzbistum Görz) ble opprettet i 1751, da patriarkatet Aquileia ble delt i de to erkebispedømmene Gorizia (for patriarkatets habsburgske, dvs. østerrikske del) og Udine (for den venetianske delen). Fra 1791 til 1986 var dets fulle navn Gorizia og Gradisca erkebispedømme.

Næringsveier[rediger | rediger kilde]

Turisme

Vinproduksjoner

Vennskapsbyer[rediger | rediger kilde]

Gorizia er vennskapsby med:

Kjente personer[rediger | rediger kilde]

Galleri[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Superficie di Comuni Province e Regioni italiane al 9 ottobre 2011». Istituto nazionale di statistica. Besøkt 16. mars 2019. 
  2. ^ «Popolazione Residente al 1° Gennaio 2018». Istituto nazionale di statistica. Besøkt 16. mars 2019. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]