Asia og Stillehavet under første verdenskrig

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Asia og Stillehavet under første verdenskrig
Konflikt: Første verdenskrig

Den tyske frontlinjen ved Tsingtao
Dato3. august 1914 - 5. januar 1919[1]
StedAsia og Stillehavet
ResultatAlliert seier
Stridende parter
Japans flagg Japan
Storbritannias flagg Storbritannia
*Australias flagg Australia
*New Zealands flagg New Zealand
Frankrikes flagg Frankrike
Russlands flagg Russland
Republikken Kina
USAs flagg USA
Thailands flagg Thailand
Tysklands flagg Tyskland
Østerrike-Ungarn
Union Jack er heist på Tysk Samoa 29.-30. august 1914

Asia og Stillehavet under første verdenskrig var hovedsakelig erobringen av de tidligere tyske koloniene i Stillehavet og i Kina. Den viktigste og største militære operasjonen var beleiringen av Tsingtao som i dag er en del av Kina. Men det ble også utkjempet mindre kamper i slaget ved Bita Paka og beleiringen av Toma i Tysk Ny-Guinea.

Alle andre tyske og østerrikske besittelser i området falt uten kamp. Krigføring til sjøs var vanlig, alle kolonimaktene hadde sjømilitære krefter i Det indiske hav og i Stillehavet. Disse sjømilitære styrkene støtte opp under invasjonene av tyske områder og ødela de tyske sjømilitære kreftene i området.

En av de første landoperasjonene i dette området var okkupasjonen av Tysk Samoa 29.-30. august 1914 av styrker fra New Zealand. Operasjonen med å ta Samoa sluttet uten blodsutgytelser etter at 1 000 newzealandske gikk i land på den tyske kolonien, støttet av australske og franske sjømilitære styrker.

Australske styrker angrep Tysk Ny-Guinea i september 1914, 500 australiere møtte 300 tyskere og innfødte politimenn i slaget ved Bita Paka, og etter de alliertes seier trakk de tyske styrkene seg tilbake til Toma. Et kompani av australiere og et britisk krigsskip beseiret tyskerne og deres kolonistryker, og det endte med at tyskerne overga seg.[2]

Etter at Toma falt var det bare mindre tyske styrker igjen i Ny-Guinea og disse ga seg stort sett da de møtte australske styrker. I desember 1914 forsøkte en tysk offiser ved Angorum å stå imot okkupasjonen ved hjelp av 30 lokale politimenn, men hans styrke forlot ham etter at de hadde skutt mot en australsk tropp og han ble arrestert.[3]

I 1915 var den eneste operative tyske styrken en liten ekspedisjonsstyrke under ledelse med Hermann Detzner som lyktes med å komme unna australske ekspedisjonsstyrker og gjemme seg på øya fram til krigens slutt, noe som gjorde ham kjent lokalt.

Tysk Mikronesia, Marianene, Karolinene og Marshalløyene kom også under alliert kontroll i løpet av krigen.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Hermann Detzners enhet overga seg til australske styrker denne dagen
  2. ^ Australian War Memorial Arkivert 22. oktober 2012 hos Wayback Machine.
  3. ^ Australian War Memorial Arkivert 22. oktober 2012 hos Wayback Machine.