Tredje slaget ved Isonzo

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Tredje slaget ved Isonzo
Sted{{{sted}}}
Italiafronten
Isonzo 1Isonzo 2Isonzo 3Isonzo 4Isonzo 5TrentinoIsonzo 6Isonzo 7Isonzo 8Isonzo 9Isonzo 10OrtigaraIsonzo 11CaporettoPiaveVittorio Veneto

Tredje slaget ved Isonzo ble utkjempet mellom Italia og Østerrike-Ungarn mellom 18. oktober og 3. november 1915 på Italiafronten under første verdenskrig. Dette var det tredje av tilsammen tolv slag ved Isonzo.

Med bare to og en halv måned etter det andre slaget til å komme tilbake, kom den italienske øverstkommanderende Luigi Cadorna til at artilleristøtten måtte forsterkes og styret dette med 1 200 enheter.

I det tredje angrepet var de italienske målsettingene å innta de østerriksk-ungarske brohodene ved Bovec og Tolmin, samt helst å kunne innta Gorizia.

Cadornas taktikk var fortsatt enkel og utplasserte alle sine styrker langs Isonzo. Østerrikerne tok fordel av at det ikke var så mange steder hvor et angrep komme komme, og konsentrerte styrkene og slagkraften der.

I ly av kraftig artilleriild rykket de italienske styrkene fram til Plave ved Isonzos vestbredd, og over Kras-platået og San Michele-fjellet for å gå rundt de østerrikske styrkene som forsvarte Gorizia. Som i det andre slaget to og en halv måneder tidligere var det blodige kamper på platået ved San Michele.

Kampene døde ut 3. november, men bare to uker senere gikk Italia til et nytt angrep.