Claudius Aelianus

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk

Claudius Aelianus, også kalt for Aelian (født ca. 175, død 235), født i den italienske byen Palestrina utenfor Roma, var en romersk forfatter og lærer i retorikk som hadde sitt virke under Septimius Severus, og levde trolig også under Elagabalus. Han snakket gresk så perfekt at han ble kalt «honningtunge» (meliglossos). Selv om han var romer foretrakk han greske forfattere og skrev selv på et noe arkaisk gresk.

Hans to hovedverker er verdifulle for tallrike sitat fra verker av tidligere forfattere som ellers ville ha vært fullstendig tapt, og i tillegg for de uventede glimtene fra gresk-romersk verdenssyn:

  • De Natura Animalium (Περί Ζώων Ιδιότητος), Om dyrs natur, en underlig samling i 17 bøker med korte fortellinger fra emnet naturhistorie, noen gang valgt med et øye for deres allegoriske moralleksjoner, andre ganger for at de er overraskende.
  • Varia Historia (Ποικίλη Ιστορία), Varierende historie, er en blanding av anekdoter og biografiske skisser i 14 bøker. Den består av lister, beskrivelser av naturlige underverk, merkelige lokale skikker og med småfortellinger om berømte greske filosofer, poeter, historikere, dramatikere og myter.