Økern

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Koordinater: 59°55′48″N 10°48′30″Ø

Høyblokka på Økernsenteret.

Økern er en delbydel sør i bydel Bjerke i Oslo, og navnet på et strøk innenfor den samme delbydelen. Delbydelen dekker også strøkene Refstad, Risløkka, Brobekk, Nordre Hovin, Aker sykehus, Bjerkebanen og Økern senter.

Strøket Økern er et område øst for Ring 3. Økern senter med t-banenregnes av bydelen som et eget strøk, men omtales i dagligtale som Økern. Senteret er et av de eldre kjøpesentrene i Oslo.

Lørenbanen gir Økern forbindelse med T-baneringen (Rød linje). Grønn linje = Grorudbanen. Ill. Ruter.

Knutepunkt[rediger | rediger kilde]

Økern er et viktig trafikknutepunkt. Holdeplassene Økern stasjon og Risløkka stasjonGrorudbanen ligger i området. Det er Oslos mest trafikkerte T-banelinje. Lørenbanen gir Økern forbindelse med T-baneringen. Alnabanen skjærer gjennom Økern, men brukes bare til godstrafikk og har ingen holdeplasser her. Riksvei 150 (Ring 3) fra Sinsenkrysset går gjennom Økerntunnelen og det mektige Økernkrysset. Østre Aker vei skjærer også gjennom området.

Økern næringspark ligger i hovedsak på sørsiden av Østre Aker vei, mye sentrert rundt Kabelgaten og Tårngata. En rekke bedrifter er lokalisert her, som NAVs Hjelpemiddelsentral, Teknologisk Institutt, Toyota Oslo og Kuben yrkesarena med Kuben videregående skole og Fagskolen Oslo Akershus. Aspelin Ramm er aktive i området for utleie av forretningsbygg i samarbeid med OBOS. Oxer eiendom eier bygningsmassen i mellom Kabelgaten og Tårngata. Alcateltårnet er et signalbygg i området.

Etymologi og Økern gård[rediger | rediger kilde]

Økern 1972. Risløkka bak til venstre.

Den norrøne formen av gårdsnavnet Økern var Eykrin, antakelig uregelrett sammensatt av eik og vin som betyr naturlig eng eller gressbeite.

Økern gård lå i dette området som etter navnet har hatt eikeskog. Gården var bl.a. eid av Jens Bjelke og senere av familien Collett. Blant eierne var høyesterettsdommer Peter Collett. Den ble oppstykket på 1800-tallet, overtatt av kommunen i 1938, og deretter utparsellert som byggetomter.

Det ligger tre gravhauger til gården, trolig fra eldre jernalder. Rester av hageanlegget er bevart rundt bygget til Økern sykehjem.

Litteratur[rediger | rediger kilde]