Nasjonalt senter for romrelatert opplæring

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
NAROM AS
Rocketrangesummer.JPG
Org.formAksjeselskap
Org.nummer982 222 559
Etablert7. juli 2000
MorselskapAndøya Space Center
HovedkontorAndenes
Styreleder Odd Roger Enoksen
Adm. dir. Arne Hjalmar Hansen
Antall ansatte13 (2017)[1]
Nettsidenarom.no

Nasjonalt senter for romrelatert opplæring (NAROM) er et nasjonalt senter/skolelaboratorium for alle utdanningsnivåer innen romrelatert opplæring.

NAROM er samlokalisert med Andøya Space Center, og ble offisielt åpnet den 20. oktober 2000 av daværende statsråd Trond Giske i Kirke-, utdannings- og forskningsdepartementet.

NAROM er et nasjonalt senter/skolelaboratorium for alle utdanningsnivå innenfor romrelatert opplæring, og opplæringaktivitetene gjennomføres i nært samspill med de romrelaterte forskningsaktivitetene ved Norges eneste operative romsenter; Andøya Space Center.

NAROM har så langt initiert, utviklet og gjennomført en rekke undervisnings-aktiviteter, seminarer og konferanser innen romteknologi, romfysikk, atmosfære og miljø. I tillegg har NAROM utviklet og driver flere romrelaterte og nettbaserte læringsressurser.

European Space Camp arrangeres årlig i samarbeid med Forbundet Unge Forskere, og har bidratt til å øke interessen for fysikk og romfart blant ungdom fra hele verden.

Hvert år deltar mer enn 1000 elever, studenter, lærere og andre i NAROMs aktiviteter. NAROM er således en viktig nasjonal aktør i det arbeidet Utdannings- og forskningsdepartementet har igangsatt for å styrke rekrutteringen til MNT-fagene (matematikk, naturfag og teknologi).

NAROM har følgende hovedoppgaver:

  • Bidra til å sikre rekrutteringen til norsk romvirksomhet – skape økt forståelse for nytten av romvirksomhet
  • Skape økt interesse for MNT-fagene (matematikk, naturfag og teknologi)
  • Være en viktig bidragsyter i utvikling av elektroniske læringsressurser innen romrelatert opplæring.
  • Være et bindeledd mellom norsk romrelatert industri og utdanningssystemet.

Organisasjon[rediger | rediger kilde]

NAROM ble etablert i 2000 som et såkalt «ideelt aksjeselskap», og har en årlig basisbevilgning over Utdannings- og forskningsdepartementets budsjett. NAROM er således et ikke-kommersielt selskap som skal bidra til å sikre rekrutteringen til norsk romvirksomhet, samt å skape økt interesse for MNT-fagene (matematikk, naturfag og teknologi).

Medarbeidere[rediger | rediger kilde]

NAROM har en fast stab på 13 fast ansatte. For tiden har NAROM også to vitenskapelige stillinger (II-er stilling) knyttet til Universitetet i Tromsø og Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet (NTNU) i Trondheim. I tillegg engasjeres en rekke fag- og ressurspersoner i forbindelse med de ulike aktivitetene NAROM gjennomfører.

Styre og råd[rediger | rediger kilde]

Styret i NAROM består av fem personer. I tillegg har NAROM et eget råd som bestå av 10 personer.

Samarbeid[rediger | rediger kilde]

NAROM samarbeider med en rekke institusjoner og organisasjoner, såvel nasjonalt som internasjonalt.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]