Hopp til innhold

Vg3 yrkesfag i skole

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Vg3 yrkesfag i skole (også alternativt Vg3 i skole og Vg3 i skole) er et alternativt opplæringstilbud i norsk videregående opplæring til elever under yrkesfaglig utdanning som står uten læreplass. Formålet er forberedelse til Fag- eller svenneprøve ved endt opplæring.

Opplæringen er en rettighet til elever som ønsker det. Varighet er normalt 12 måneder og er ulønnet, siden opplæringen foregår i skole og er uten verdiskapning i bedrift. Selv om elevene er ferdige med grunnopplæringen og året regnes som læreperiode får deltakerne status som elev ved skolen. Så langt det lar seg gjøre skal elevene motta opplæring gjennom praksisplass i bedrift i perioder eller faste dager per uke. Elever som får tilbud om læreplass i løpet av skoleåret anbefales å tegne lærekontrakt og fortsette som lærling.

Et kontroversielt tilbud[rediger | rediger kilde]

Ordningen har vist seg å ha vesentlig høyere andel stryk enn for lærlinger. Tilbudet er også kostbart, da det er en rettighet som gjerne må opprettes uavhengig av gruppens størrelse. Læretiden med to arbeidsårs som læring skal i dette tilbudet tas på ett skoleår. Erfaring tilsier at timetallet etter et år i skole ikke er nok for å tilstrekkelig forberede elevene på fag- og svenneprøve. Dette medfører at elever dropper ut, ikke består fag- eller svenneprøver, eller må få forlenget tid i skole. Alle disse sidene ved tilbudet er fordyrende.[1]

Fagopplæring med fag- svennebrev fra Vg3 i skole gjør at kandidatene stiller som søkere uten relasjon som lærling til bedrift og bedriftene er kjent med at fagarbeideren står uten verdiskapning og modningen som ligger i en toårig læreperiode.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ stortinget.no (Dokument 8:3 S (2012–2013)): Avvikle Vg3 yrkesfag i skole, besøkt 29. desember 2020

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]