Hovinbyen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Kart over Hovinbyen

Hovinbyen er et navn som er gitt Oslo kommunes største byutviklingsområde. Området ligger like øst for indre by (grensen er Gjøvikbanen, som har vært indre øst sin «østgrense» i snart 100 år), og tankegangen er at befolkningstettheten i nye boligområder innenfor planområdet skal bli like stor som nettopp i indre by. Området strekker seg fra Bjerke i nord til Bryn i sør, fra Løren i vest til Breivoll i øst, og er arealmessig like stort som indre by innenfor Ring 2. Sentralt i området blir det nye storsenteret som skal erstatte Økernsenteret.

Utviklingen av området startet for noen år siden med Ensjøbyen og Løren-utbyggingen, uten at dette da var en del av en større Hovinbyen-plan. De etablerte boligstrøkene like øst for Gjøvikbanen vil forbli som i dag selv om de ligger innenfor planområdet. Her kan man se et tydelig skille mellom Indre og Ytre by i bebyggelsen ut ifra hvilken side av jernbanen man er på, eksempelvis: Sinsenbyen vs Sinsen hageby; Carl Berner vs Hasle og Keyserløkka; Tøyen vs Lille Tøyen; Kampen vs Ensjø.

I dag bor det 40 000 mennesker innenfor planområdet, og det er lagt planer for at området skal kunne utbygges med 27 000 nye boliger og 2,5 millioner m2 næringsareal. Plan- og bygningsetaten anslår at det kan bo over 100 000 mennesker i området i år 2030.

Avgrensning[rediger | rediger kilde]

I vest er området avgrenset av Gjøvikbanen, og i nord av Trondheimsveien. I sør og øst er grensen hovedsakelig Hovedbanen, men man går også noe utenfor dette ved å inkludere Breivoll området (som ligger i Bydel Alna), og å få med hele Bryn sør til Fellesstrekningen i øst på T-banen. I nordøst går grensen like vest for Linderud skole / Linderud gård

Strøksoversikt[rediger | rediger kilde]

Kart over de ulike strøkene og reguleringsplans-områdene i Hovinbyen.

Man «forsyner seg» strøksmessig størst av Bydel Bjerke, hvor hele Delbydel Økern (med grunnkretsene: Refstad, Økern, Risløkka, Brobekk, Nordre Hovin, Aker sykehus, Bjerkebanen og Økern senter) ligger innenfor planområdet.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

  • Hovinbyen
  • Osloby.no (Aftenposten) - Her kan 100 000 oslofolk bo om 15 år (30. januar 2015)