Maridalen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Maridalsvannet sett fra sydenden.
Ruinene av Margaretakirken.
Maridalen og Maridalsvannet

Maridalen er et dalføre i Oslo nord for byen. Bygdesamfunnet i dalen har 15 gårdsbruk i drift, og skole, kirke og velhus.

Maridalsvannet er kilde for drikkevann for 90 % av Oslos befolkning.[1] Området er et kjent mål for friluftsliv.

Navnet[rediger | rediger kilde]

Området var opprinnelig kjent som Margrétardalr, etter den middelalderske Margaretakirken (etter Margareta av Antiokia), hvis ruiner er bevart og ligger ved nordenden av Maridalsvannet.

Historie[rediger | rediger kilde]

En bygdeborg som antas å være fra eldre jernalder, ligger «mellom Maridalsvannet og Gryta nordøst for Sander gård».[2]

På 1200-tallet ble Margaretakirken bygget.

I 1854 ble en privateid kruttfabrikk anlagt på Skar.[3] Virksomheten ble kjøpt opp av staten i 1863 og omdøpt til «Skars Krudtværk. I 1898 flyttet virksomheten til Raufoss».[4]

«Den første skolebygningen i Maridalen ble reist på Hønefoten, skilt ut fra Kirkeby, i 1857».[5] Lærergården var den største i Aker herred.[6]

Hammeren kraftstasjon, ferdigstilt i 1900, ligger ved Maridalshammeren nordvest for Maridalsvannet.

Maridalen landskapsvernområde ble opprettet 31. august 2001.

Geografi[rediger | rediger kilde]

Fra vestsiden av dalen er Nordmarka tilgjengelig og fra østsiden av dalen ligger Lillomarka godt tilgjengelig.

Samferdsel[rediger | rediger kilde]

Vy Gjøvikbanen går igjennom dalen og stoppet opprinnelig på tre stasjoner i området. Movatn stasjon (opprettet i 1900) er en ubetjent holdeplass ved Movatn. Snippen holdeplass (tatt i bruk i 1934) er en ubetjent holdeplass med adresse Greveveien. Sandermosen stasjon er en tidligere betjent holdeplass mellom Kjelsås stasjon og Snippen stasjon. Den ble tatt i bruk i 1909, men nedlagt i 2006.

Landskapsvernområdet[rediger | rediger kilde]

Maridalen landskapsvernområde (VV00000581) er et 27 333 dekar ble fredet som landskapsvernområde den 31. august 2001. Den inngår i Nordmarka, og danner et vidt daldrag nord i Oslo kommune, med Maridalsvannet som naturlig tyngdepunkt.[7] Området rundt Hammeren er preget av rik edelløvskog med mye gråor og heggskog. Landskapsvernområdet er i syd forbundet med Akerselva miljøpark. I nord grenser landskapsvernområdet til Mellomkollen naturreservat.

Kultur[rediger | rediger kilde]

I Margaretakirkens bevarte ruiner ved nordenden av Maridalsvannet foregår det årlige «Maridalsspillet» som tar for seg livet i dalen i middelalderen.

To kirkebygg finnes. Maridalen kirke ligger i kort avstand fra ruinene etter Margaretakirken, mens Sørbråten kapell ligger på Sørbråten mot nordøst i dalen.

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]