STK høyspenningslaboratorium

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
STK høyspenningslaboratorium
BiKuben
BiKuben i Kabelgata 24
Beliggenhet
AdresseKabelgata 24
LandNorge
StrøkØkern
OmrådeBydel Bjerke
StedOslo
Historiske fakta
FormålLaboratorium
kontorer
skole
Eier(e)Standard Telefon og Kabelfabrik
Alcatel
Aberdeen Asset Management
Undervisningsbygg
ArkitektBjercke og Eliassen
Påbegynt1947
Restaurert2002 og 2013
Bygningsdata
Etasjer5
Gulvareal5700 kvm
Kart
STK høyspenningslaboratorium
59°55′42″N 10°49′09″Ø

STK høyspenningslaboratorium var et test- og forskningsbygg tilknyttet Standard Telefon og Kabelfabrik (STK) på Økern i Oslo, oppført i 1947. Bygget har adresse Kabelgata 24. I tilknytning til laboratoriet ble det satt opp et sidebygg for kontorer og fysiske laboratorier. Sidebygget har fem etasjer. Arkitektfirmaet Bjercke og Eliassen tegnet byggene. Bygningene står på Byantikvarens gule liste.[1] Laboratoriet ble i 2002 renovert til kontorbygg av Aberdeen Asset Management. I 2013 ble bygget rehabilitert som undervisningsbygg med klasserom og lærerarbeidsplasser for Kuben videregående skole. Det renoverte skolebygget har inngang 50 meter øst for hovedbygget til Kuben, og har fått navnet BiKuben.

Flyfoto over Standard Telefon og Kabelfabriks område fra 1952. Det 12-kantede bygget som i dag er skolebygget med navnet BiKuben er godt synlig oppe til høyre.

Den opprinnelige fasaden på høyspenningslaboratoriet og kontorbyggene var pusset betong. Byggets fasade ble senere kledd med rød teglstein, uten at den spesielle formen på bygningen ble endret. Bygget er på 5 700 m² over fem etasjer.[1] Bygget ble totalrehabilitert i 2002 av daværende eier, Aberdeen Asset Management. De pusset opp bygget som kontorlokaler til utleie. I 2012 inngikk Oslo kommune ved Undervisningsbygg en 25 års leieavtale med Aberdeen.[2]

Kuben videregående skole[rediger | rediger kilde]

Siden 2013 har bygget vært tilholdssted for det meste av de studiespesialiserende tilbudene til Kuben videregående skole, samt IKT-servicefag, og bygget har fått navnet BiKuben. Deler av sidebygget ble innlemmet i BiKuben og bygget dimensjonert for ca 450 elever. Den femte etasjen ble ikke tatt i bruk siden den ikke hadde universell utforming og ikke hadde tilgang for alle, inkludert rullestolbrukere. Deler av undervisningen til elevene foregår i hovedbyggets spesialrom. BiKuben har egne rom for kroppsøving i lokalene med blant annet 4 meters klatrevegg og 8 meters buldrevegg. I fjerde etasje er det et auditorium for 150 personer med eget vrimleareal, personalkantine og en rekke mindre grupperom. Etasjen er mye brukt til kompetanseheving og sosiale aktiviteter for skolens personale.

Høsten 2019 ble bygget i Kabelgata 22 innlemmet i BiKuben. Bygget har også 5 etasjer og gir tilgang til resten av femte etasje som ikke har hatt universell tilgang fra Kabelgata 24. I de nye lokalene er det undervisning for 275 voksne elever innen helse- og oppvekstfag, med rom utstyrt med det siste innen velferdsteknologi. I de to første etasjene er det ordinære undervisningsrom, grupperom, vrimlearealer og kontorer for administrasjon og ledelse.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b «STK høyspenningslaboratorium». oppdaggroruddalen.no. Besøkt 19. august 2016. 
  2. ^ «Har leid ut problemeiendom». nenyheter.no. Arkivert fra originalen 19. september 2016. Besøkt 21. august 2016.