Klima, energi og miljøteknikk

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Tysk taktekker utfører blikkenslagerarbeid rundt skorstein 1979.

Klima, energi og miljøteknikk (KEM) er et fagfelt og programområde innen norsk fag- og yrkesopplærings andre videregående skoleår, Vg2. Programområdet bygger på bygg- og anleggsteknikk Vg1 og dekker blant annet fagene Tak- og membrantekker, ventilasjons- og blikkenslager, feierfaget, isolatørfaget og glassfaget. Gjennomført Vg2 gir grunnlag for å gå som lærling i ett eller flere av fagene. Der rørleggerfaget i noe større grad er et eget fagområde, har fagene en rekke elementer til felles selv om de tilhører ulike bransjer og har hver sine Fag- eller svennebrev.

Fagfeltet omhandler kunnskap om valg av materialer, verktøy og utstyr med hensyn til økonomi, fag og miljø og sikring av bygg og installasjoner i tråd med gjeldende regelverk. Helse, miljø og sikkerhet (HMS) innen KEM er rettet mot å trene opp motorikk, bevegelse og arbeidsspesifikk styrke for å forebygge skade og slitasje. Kompetanse innen korrekt bruk av ressurser i materialer, effektiv bruk av verktøy og tidsbruk. Yrkesutøveren skal kunne risikovurdere arbeidet, forebygge skader på personer og materiell gjennom risikobegrensende tiltak og montering av sikringsutstyr.

Ventilasjon, membran og taktekking[rediger | rediger kilde]

I Fagfornyelsen 2020 ble rørleggerfaget skilt ut som ut av programområde. Som nytt programområde ble det nye begrepet ventilasjon, membran og taktekking tatt i bruk, der blikkenslager ligger under ventilasjonsfaget. VMT ble da brukt som forkortelse for det nye området, men KEM er siden videreført som betegnelse.[1].

Skoler[rediger | rediger kilde]

Programområdet KEM tilbys ved et utvalg skoler i Norge med Vg1 bygg- og anleggsteknikk. De fylkene som ikke har tilbudet kjøper plasser i andre fylker eller tilbyd opplæring i bedrift.


Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]