Norsk Designråd

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Norsk Designråd
Org.formStiftelse
Org.nummer975 259 560
Stiftet1963[1]
LandNorge
HovedkontorHausmanns gate 16, Oslo
Nettstedwww.norskdesign.no

Norsk Designråd var en stiftelse finansiert av Nærings- og fiskeridepartementet som hadde til hensikt å fremme bruken av design som et strategisk innovasjonsverktøy i norsk næringsliv. Norsk Designråd hadde derfor en rådgivningstjeneste, som var tilgjengelig for bedrifter som ønsket å ta i bruk design innenfor områdene produkt- og tjenesteutvikling.

Designrådet ble etablert av Norges Eksportråd og Industriforbundet (NHO) i 1963 og var en stiftelse som ble finansiert over Nærings- og fiskeridepartementets budsjett, gjennom bedriftsrådgivning og egne prosjekter.

Virksomhet[rediger | rediger kilde]

  • Utdeling av designpriser som for eksempel Merket for god design og Innovasjonsprisen for universell utforming (på vegne av Barne-, likestillings- og inkluderingsdepartementet)
  • Faste arrangementer, utviklet og tilrettelagt for at norske bedrifter skulle få innsikt i bruk av design som virkemiddel og metode til utvikling og vekst.
  • En rådgivningstjeneste for bedrifter som ønsket å satse på design.
  • «Design for alle» var et av satsingsområdene som det stadig ble lagt større vekt på. 7.–8. juni 2012 arrangerte Norsk Designråd den 3. internasjonale konferansen «The European Business Conference on Inclusive Design».
  • Norsk Designråd holdt til i DogA Norsk Design- og Arkitektursenter i Oslo, sammen med samarbeidspartneren Norsk Form.
  • Norsk Designråd lanserte våren 2009 en ny pris, Design Effekt. Design Effekt er en utmerkelse som fokuserer på, og belønner, resultatene av designprosjekter. For å måle effekten av design hadde Norsk Designråd etablert et samarbeide med Design Business Association (DBA) i Storbritannia.

Norsk Designråd hadde per 1. november 2011 19 ansatte. Det ble tildelt 36,8 millioner kroner i offentlige tilskudd som også inkluderte midler som skulle deles ut som idestøtte til norske bedrifter gjennom Designdrevet Innovasjonsprogram (DIP)

Designbasen[rediger | rediger kilde]

3. november 2008 lanserte Norsk Designråd Designbasen.no i samarbeid med Innovasjon Norge, Grafill, KF Designbyråforeningen og Norske Industridesignere (NID). Det er et verktøy for å koble bedrifter til rett designer og for designere til å promotere seg selv og sitt firma.

Designbasen.no er et nettsted for designere og designbyråer i Norge. Norsk Designråd hadde prosjektansvaret for tjenesten, i samarbeid med Grafill, Kreativt Forum, NID og NIL.

Per 1. januar 2011 var det registrert 961 designbyråer i basen. Det største antallet lå innenfor grafisk design (710), deretter web- og interaksjonsdesign (556), illustrasjon (528), industri- og produktdesign (284), animasjon (251) og tekstil- og konfeksjon (118).

Næringslivsdagen[rediger | rediger kilde]

Næringslivsdagen var Norsk designråds fagkonferanse for norske bedriftsledere om blant annet design, forretningsstrategi, ledelse, prosess og innovasjon.

Inn i ny stiftelse[rediger | rediger kilde]

I 2013 ble det vedtatt at Norsk Designråd og Norsk Form skulle slås sammen til stiftelsen Norsk design- og arkitektursenter fra 1. januar 2014. Stiftelsen er underlagt Nærings- og fiskeridepartementet.[2]

Det nye senteret har som målsetting å fremme forståelse, kunnskap om og bruk av design og arkitektur ut fra et næringsmessig og samfunnsmessig perspektiv.

Stiftelsen skal fremme kvalitet og nytenkning ved bruk av design og arkitektur for utvikling av omgivelser, produkter og tjenester, og stimulering til innovasjon, effektivisering og økt verdiskaping i norsk næringsliv og offentlig sektor.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]