Yrkes- og studiekompetanse

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Yrkes- og studiekompetanse (YSK) (tidligere Tekniske og allmenne fag, TAF) er et 4-årig videregående yrkesfaglig utdanningsprogram som både gir spesiell studiekompetanse i tillegg til fag- og svennebrev. Skolene samarbeider med bedrifter som har elevene i lærlingpraksis noen dager i uken, mens den teoretiske opplæringen skjer på skolen andre dager i uken.[1] Utdanningsløpet ble opprettet under Reform 94 og tilbys i dag ved et utvalg av videregående skoler i hele landet.

Etter Kunnskapsløftet ble tilbudet fra 2011 offisielt sett omdøpt til yrkes- og studiekompetanse ettersom begrepet allmennfag ble tatt bort i den nye reformen. Imidlertid er det tidligere navnet fremdeles utstrakt brukt av både skoler og samarbeidsbedriftene, og forkortelsen TAF er fortsatt nyttet som et varemerke for utdannelsen.

Organisering[rediger | rediger kilde]

Organiseringen av YSK varierer fra skole til skole, men flesteparten av skolene ligger innenfor beskrivelsen nedenfor.

Elevene søker seg til tilbudet direkte fra 10. trinn i forbindelse med opptaket til videregåande opplæring. Eleven inngår en avtale med en av skolens samarbeidsbedrifter og binder seg for fire år. Det kan kreves at eleven har minst karakteren fire i matematikk for å være kvalifisert.

De to første årene er det ikke uvanlig at eleven mottar noe lønn for arbeidsperiodene. Det to siste årene får elevene lærlingstatus, og lønn deretter. Det er mulig å krysse til ordinær lærekontrakt etter to år, da uten å oppnå spesiell studiekompetanse.

Historie[rediger | rediger kilde]

Bakgrunnen for etableringen av YSK, da kalt TAF, var å legge til rette for at «skoleflinke» elever i økt grad skulle velge utdannelse innen yrkesfagene. Tilbudene innen bygg og anlegg, TIP (mekanisk) og elektro er spesielt rettet mot videre ingeniørutdanning, mens TAF-løpet innen helse-og sosialfag kvalifiserer for høgskole og universitetsstudier innen medisin.

Knarvik videregående skole var den første skolen som allerede i 1992 prøvde ut TAF innen studieretningen mekaniske fag.

Skoleoversikt[rediger | rediger kilde]

Følgende skoler har tilbud innen YSK, per mai 2019.[2]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b Kuben videregående skole: Skolens tilbud: YSK - Yrkes- og studiekompetanse Arkivert 4. mai 2014 hos Wayback Machine., hentet 30. september 2013
  2. ^ vilbli.no: Spesielle tilbud i fylket, hentet 31. mai 2019

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]